torsdag 18 februari 2010

Kritisera Hamas övergrepp

Palmecentrets medarbetare i Gaza har hotats av Hamas, ännu ett steg i det hårdnande samhällsklimatet där. Den svenska vänstern måste bli tydligare i sin kritik av fundamentalistiska övergrepp och kvinnoförtryck - vare sig de sker i Gaza, Afghanistan eller Rinkeby.

Beväpnade agenter från det styrande Hamas stängde kontoret och beslogtog Palmecentrets medarbetares dator, ett allvarligt ingrepp i föreningsfriheten. En svensk delegation som nyligen besökte Gaza vittnar om hur förtrycket hårdnar, inte minst av kvinnor.

"Hamas agerande är oacceptabelt" säger Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback och fortsätter: "Deras syn på kvinnor och ett levande föreningsliv strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna. Hamas sätt att motverka sin egen befolkning motverkar ett enat och fritt Palestina".

Fler borde vara lika tydliga som Jens Orback. Inte minst de som i andra sammanhang kräver att Sverige och EU ska samtala med Hamas. Det är en korrekt linje eftersom Hamas är en maktfaktor i konflikten Israel-Palestina och representerar en väsentlig del av palestinierna. Men det kräver också att omvärlden är tydlig mot organisationens övergrepp på de mänskliga rättigheterna.

Tyvärr är det alldeles för tyst bland den svenska vänstern om förtryck i namn av religiös fundamentalism - av Hamas i Gaza, av talibanerna i Afghanistan, av sympatiörer till al-Shabab i Rinkeby. Men att tala om kvinnors rättigheter eller föreningsfrihet klingar falskt om man inte är beredd att kritisera alla övergrepp.

Andra om Hamas och Palmecentret: Bitte Hammargren, LO-tidningen, fler?

1 kommentar:

  1. Vill rekommendera Column One: The Fatah fairy tale

    SvaraRadera