onsdag 3 februari 2010

Inget svenskt mandat att krigsplanera för Baltikum

Försvarsmakten har inget godkännade från regeringen för att tillsammans med Nato planera försvaret av baltiska länder. Det svarar Försvarsdepartementet på mina frågor.

Jag skrev förra veckan om en artikel i European Voice (som även fanns i The Economist). Natos militärer har slutligen bestämt sig för att göra konkreta planer för sitt agerande vid en konflikt i Baltikum, berättade tidningen. Sverige och Finland kunde bli en del av denna "regionala planering". Deltar Sverige i arbetet, frågade jag Försvarsdepartementet, och undrade också om Sverige tänker vara med i sommarens USA-ledda övning i Östersjön.

Så här svarade politiskt sakkunniga Sofia Krigsman (med departementsledningens godkännande, utgår jag ifrån):

"Sverige är inte medlem i Nato och deltar därför inte i alliansens försvarsplanering kopplat till Natomedlemsländernas ömsesidiga försvarsförpliktelser. Sverige har inte fått någon inbjudan från Nato att delta i denna typ av försvarsplanering och Försvarsmakten har följaktligen inte fått några direktiv från regeringen rörande detta. Rörande den planerade amerikanska övningen har Sverige inte fått någon inbjudan att delta varför regeringen inte heller tagit ställning till eventuellt deltagande."

Klara besked. Det innebär alltså att Försvarsmakten och dess utsända i Bryssel inte har något mandat att föra samtal med Nato och dess medlemsländer om Sveriges roll vid en konflikt i Baltikum.

Skulle de ändå göra det finns både ord och straffbestämmelser för sådant agerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar