onsdag 10 februari 2010

Påverka EU-kommissionen

Regeringen verkar trött på EU efter ordförandeskapet. Det är synd. Nu finns chansen att verkligen påverka dagordningen för de kommande fem åren.

Äntligen finns en ny EU-kommission. De nya kommissionärerna har berättat om sina ambitioner under utfrågningarna i EU-parlamentet. Ministerrådet har fått en permanent ordförande och en hög representant för utrikespolitiken.

Samma sak gäller i EU som i nationell politik, det är under de första hundra dagarna efter ett maktskifte som det finns störst möjligheter att påverka.

Ändå tar inte den svenska regeringen ordentliga initiativ till exempel för att stödja miljökommissionären Jan Potocniks ambitioner om resurseffektivitet eller Siim Kallas vilja att skapa bättre arbetsvillkor för yrkeschaufförer.

Det är förståeligt om många är trötta efter det svenska ordförandeskapet, men då är det den politiska ledningens ansvar att ta nya tag och utnyttja det förtroende alla duktiga tjänstemän skapat under förra halvåret.

Nu öppnar sig istället chansen för de rödgröna partierna att lägga förslag om pådrivande arbete inom EU på de många sakområden där de är överens.

Läs också Eva Franchells utmärkta ledare om Swift i Aftonbladet.

Andra om EU-kommissionen: DN, Ekot, Expressen, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar