fredag 19 februari 2010

Bra förslag av Astudillo och Lago

Snabbare vägar till jobb. Bättre start i skolan. Fler kommuner som tar ansvar.

Så vill Socialdemokraterna förbättra flyktingmottagandet, enligt den arbetsgrupp som Luciano Astudillo lett och där Anders Lago varit med.

Parollerna har hörts förut men sällan med så konkreta förslag som i artikeln. Astudillo och Lago preciserar till exempel de lagändringar som behövs för att fler kommuner ska kunna ta emot flyktingar. Bra.

Det är också utmärkt att Socialdemokraterna vill förbättra nyanlända elevers villkor. Att Sverige så länge saknat en samlad strategi för dessa ungdomar är en skandal. Nu finns äntligen förslagen som alternativ till Jan Björklunds passivitet (samtidigt som han stoppat statens extrapengar till förortsskolorna).

Arbetsgruppens uppdrag har handlat om den första tiden i Sverige. Och visst är det viktigt. Nu gäller det att de rödgröna också hittar tillräckligt med pengar i samband med vårbudgeten.

Men jag tror fortfarande att Socialdemokraterna gör ett misstag om man skrotar andra delar av integrationspolitiken.

Vi har en politik för regional utveckling. EU har en sammanhållningspolitik. Dagens Sverige behöver också mötesplatser mellan människor med olika etnisk bakgrund, istället för mer segregation genom till exempel de valfrihetssystem som nu även (S) omfamnar.

Då räcker det inte med "storstadspolitik" eller allmänna insatser för fler jobb. Det behövs en sammanhållningspolitik för hela Sverige där både glesbygd och förorter finns med.

Den politiken borde Socialdemokraterna också ta fram.

Andra om S-rapporten: AB, Ekot, Exp, SvD, Katarina Nyberg Finn, Mårten Ström, Roger Jönsson, Röda Berget, Ulrika Falk, Under den lugna korkeken, med flera

5 kommentarer:

 1. I min kommun är det 5-10 års väntan i bostadskö, så du menar att flyktingar ska kommma till min kommun och komma före i kön? typiskt vänster tänkade att invandrare är mer värda.

  SvaraRadera
 2. Helt klart ett framsteg... allt vad självbestämmanderätt tas bort i ett enda omyndigförklarande beslut.
  ... ingen ska känna sig säker var än i landet man bor, man kan ju bara hoppas på en flyktingförläggning mitt bland politikernas boende så de får smak på vad de ställt till med i landet...

  SvaraRadera
 3. Sossarna vet inte hur Sverige fungerar. Det fungerar redan så här. Det enda som kommer hända är att prislappen för att bo invandrarfritt kommer öka. Svenskar betalar redan dyrt - de som har råd - för att bo invandrar fritt. Det här kommer att bara öka SD's röster. Titta på i vilka valkretsar SD tar röster i senaste valet. Det är på ställen där det bor mycket invandrare där det finns svenskar som inte har råd att flytta.
  Hur mycket SD finns det på Lidingö? - nästan inga.
  Hur många finns det i Södertälje? För många- dessutom är ND livaktig där...
  Suck..Dumsossar...

  SvaraRadera
 4. Orsaken till varför det varken finns jobb eller bostäder är att vi redan har tagit emot alldeles för många. Det spelar ingen roll vad man gör i övrigt så länge man inte åtgärdar det.

  SvaraRadera
 5. Sossarna tvingar mig till SD.

  SvaraRadera