torsdag 4 februari 2010

Spekulationsfonderna gör Greklands kris svårare

Hedgefonderna agerar mycket aggressivt mot Grekland, skriver Der Spiegel. Kostnaden för att återförsäkra grekiska statsskuldsväxlar stiger därför dramatiskt.

Greklands kris har förstås i grunden andra orsaker. Den förra regeringen misskötte ekonomin och bluffade med siffrorna. Nu står den nye premiärministern Georgios Papandreou inför en nästan omöjlig situation, som blir ännu värre på grund av hedgefonderna.

Ändå är det förvånande hur lite som skrivs om spekulationsfondernas agerande, som påminner mig om hur George Soros och andra tjänade miljarder på att EU:s tidigare valutasamarbete ERM föll ihop.

Håkan A Bengtsson skrev i förra veckan klokt på Dagens Arena om hur svenska medier ignorerar debatten om Barack Obamas förslag för att begränsa de spekulativa inslagen i ekonomin.

Samma tystnad gällde under EU-ordförandeskapet för hur Mats Odell vattnade ur förslaget om regler för "alternativa investeringsfonder".

Och nu, när hedgefonderna gör det svårare att föra Grekland ur krisen och hålla ihop euro-samarbetet.

EU-kommissionens inställning är också märklig.

“The markets are putting on pressure. This pressure cannot be ignored.”

Med de orden kapitulerar den ansvarige kommissionären Almunia för samma spekulanter som förvärrade den globala finansiella krisen.

Andra om Greklands kris: DN, SvD, SvD2 med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar