tisdag 26 januari 2010

Förbereder Sverige krig i Baltikum?

Nato är slutligen på väg att bestämma sig. Det blir konkreta militära planer för att försvara de baltiska länderna, skriver tidningen European Voice.

Det är något som balterna länge har krävt. Tyskland är ett av de Nato-länder som tvekar inför åtgärder som kan provocera Ryssland. Därför undviker militärerna att gå via Natos politiska organ. Krigsplaneringen för Baltikum kommer istället att behandlas av Natos militära gren och presenteras som ett annex till befintliga planer om att försvara Polen, en mindre kontroversiell fråga politiskt.

Sverige och Finland kan också delta i planeringen, skriver European Voice. Försvarsplanerna "will be presented as an annex to existing plans regarding Poland, but with an added regional dimension. That leaves room for Sweden and Finland (not members of the alliance but increasingly close to it) to take a role in the planning too."

På konferensen Folk och Försvar i Sälen konstaterade försvarsanalytikern Johan Tunberger att det är riskabelt för Nato-flyg att försvara Baltikum från polska baser på grund av de avancerade ryska missilerna i Kaliningrad. Det scenario som Tunberger och Bo Hugemark tecknade byggde på att Nato vill stationera flyg i Sverige vid en kris.

Deltar svenska militärer redan i Nato-samtal om sådana scenarier? Kommer Sverige att vara med i den krigsplanläggning för Östersjöns "regionala dimension" som European Voice beskriver? Har regeringen inklusive centerpartiet i så fall gett sitt godkännande till det, eller släpper Sten Tolgfors militärerna fria genom att inte ge tillräckligt tydliga och förankrade besked? Den politiska viljan att ingripa militärt i Baltikum verkade begränsad i diskussionerna på Folk och Försvar.

Rysslands övning Zapad -09 skrämde upp balterna ytterligare. I sommar ska USA genomföra en stor övning i Östersjön. Den kan vidgas till att omfatta fler länder, skriver European Voice. Tänker Sverige delta?

Svenska väljare borde få veta före valet vad partierna tycker om krigplanerna för Baltikum. Man kan tycka att den frågan borde vara viktigare för medierna att granska än partiledares handväskor.

Andra om Sverige, Nato och Baltikum: Allan Widman, Lars Gyllenhaal

1 kommentar:

  1. Hej Mats!

    Du har en intressant blogg och det var kul att se att du ställer dig ungefär samma frågor som jag gör, men baserat på en annan källa. Emellertid är det nog så att European Voice har snott den där texten av Economist - jämför själv: http://gyllenhaals.blogspot.com/

    Mvh,

    Lars

    SvaraRadera