tisdag 19 januari 2010

Bra nyheter om EU-kommissionen

Cecilia Malmström klarade utfrågningen i EU-parlamentet bra, men dagens stora nyhet är att den bulgariska kommissionären byts ut. Rumiana Zjeleva ersätts troligen av Kristalina Georgieva, som nu är vice-president för Världsbanken.

Kristalina Georgieva har en imponerande bakgrund inte minst i frågor om miljö och utveckling. Det ser ut som en stjärnrekrytering av Barroso om allt går vägen.

Nye miljökommissionären Jan Potocnik klarade sin utfrågning bra och Connie Hedegaard kan klimatfrågorna. Dessutom visade Catherine Ashton stort intresse för klimatfrågorna i utrikespolitiken. Om Georgieva får jobbet blir kommissionen ännu starkare i miljöfrågor.

Åter till Cecilia Malmström. Hon visade stor erfarenhet och skicklighet i svaren på parlamentarikernas frågor. Dessutom gjorde Malmström bra markeringar om human flyktingpolitik, tredjelandmedborgares rättigheter och sexslavhandel.

En ledamot fann sig manad att påminna Cecilia Malmström om att hon var nominerad till polisfrågorna, inte till medborgerliga rättigheter som ligger hos Vivianne Reding. Svaret handlade om teamarbete: "Jag är inte polisen och hon den trevliga personen", sa Malmström.

Möjligen kan man tycka att Cecilia Malmström var alltför vag i frågor som skydd av personliga data (Swift m.m.) och diskriminering av migranter. Siim Kallas och Jan Potocnik vågade sticka ut sina huvuden lite mer med egna initiativ.

Ändå går det att förstå Malmströms försiktighet. Hennes område är minerat. Starka medlemsstater har sin egen dagordning samtidigt som parlamentet får mera makt.

Efter terrordåden i London och Madrid pressade hårdföra inrikesministrar fram mängder av repressiv lagstiftning. Debatten om integritet och rättssäkerhet kom senare.

Cecilia Malmströms ambitioner är goda. Det avgörande för hennes trovärdighet blir hur hon klarar trycket efter nästa terrorincident.

Andra om nya EU-kommissionen: Ekot, DN, DN2, DN3, GP, GP2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

1 kommentar:

 1. Hej alla därute i världen!

  Kom till Sverige, och bry dig inte om att söka asyl, det behövs nämligen inte. Här kan du leva papperslös och ändå få hjälp med allt - tandvård, sjukvård, skola m.m. Och det bästa av allt: du kan fortsätta leva precis så som du brukar om du vill.

  Om du nu av en slump skulle råka hamna i fängelse så får du eget rum, träna på gym, tillgång till dator, TV, mycket god mat (bättre än Sveriges skolungdomar och fattigpensionärer)
  Om du vill kan du t.o.m. få bedriva brottslig verksamhet inne i fängelset!

  När du sedan kommer ut får du lägenhet, bostadsbidrag, socialbidrag, ja alla bidrag du kan tänka dig.

  Sverige är fantastiskt! Välkommen hit!!!

  /CM

  SvaraRadera