onsdag 30 september 2009

Ungdomsjobben viktigare än a-kassan

Snart lägger Socialdemokraterna fram sitt alternativ till regeringens budget. Löftet om att snabbt återställa a-kassan är dyrt. Några av de miljarderna måste gå till skolan, ungdomsjobben och äldrevården om (S) ska vara trovärdigt inför väljarna.

Sverige behöver en bra arbetslöshetsförsäkring, ingen tvekan om det. Trygghet i förändring är viktigt både för löntagarna och för samhällets förmåga till modernisering. (S) ska naturligtvis gå till val på ordentliga förbättringar av a-kassan efter alliansens slakt.

Frågan är hur lång tid det ska ta att komma tillbaka hela vägen till 80% ersättning åt 80% procent av löntagarna. Det går inte att pressa in allt i en budgetmotion.

Socialdemokraterna har redan accepterat borgerliga skattesänkningar på i storleksordningen 60-70 miljarder kronor. I en tid av ekonomisk kris måste det få effekter på vilka utgiftsökningar partiet föreslår.

Barnen har rätt till en bra uppväxt, vare sig de bor i Kramfors, Tensta eller på Södermalm. Det kräver rejäla satsningar på skolan, på bostäder, på bättre introduktion av flyktingfamiljer, på bra kommunikationer.

Sverige har Europas högsta ungdomsarbetslöshet. (S) har presenterat goda förslag för ungdomsjobben, men det behövs ännu mer pengar och insatser tidigare, redan när tonåringar är på väg att hamna utanför. Det kräver bland annat en större satsning på miljonprogramsområdena än i förra årets budgetmotion.

Valfriheten i sjukvården som Ylva Johansson vill ha kostar också pengar, liksom en anständig vård och omsorg av de äldre.

För mig är ungdomsjobben och kvaliteten i välfärden viktigare än att nå "80% åt 80%" redan under de närmaste tre åren.

Om inte (S) ändrar sig och är berett att stå för ordentliga skattehöjningar eller en särskild investeringsbudget, förstås. Då går det att förena ambitionerna, men jag gissar att det inte direkt är Thomas Östros huvudalternativ i riksdagsgruppens diskussioner denna vecka.

Andra om S-budget: Rapport (om de rödgrönas ungdomsförslag) Peter Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar