tisdag 8 september 2009

En god miljönyhet

Japans nya regering tänker skärpa landets klimatmål, bekräftade valsegraren Yukio Hatoyama i går. Ambitionen är en sänkning av koldioxidutsläppen med 25% till år 2020, väsentligt mer än dagens mål på 8%.

Hatoyamas uttalande är den bästa klimatnyheten på länge. Annars går förhandlingarna trögt inför Köpenhamnsmötet i december.

Inom det svenska EU-ordförandeskapet börjar man bli orolig. Klarar Barack Obama att få fram klimatbeslut i kongressen när han samtidigt måste slåss för sin hälsoreform?

Att det skulle bli svårt med ett heltäckande avtal i Köpenhamn har stått klart länge. Risken nu är att Fredrik Reinfeldt tonar ned de svenska ambitionerna så mycket att det inte ens blir en politisk överenskommelse om utsläppen år 2020.

Därför vore det så bra at bygga en allians mellan EU och den nya japanska regeringen, både om utsläppsmålen och om krav för energieffektivitet.

Något större steg om biologisk mångfald är däremot svårt att hoppas på under det svenska ordförandeskapet. Den möjligheten försatte Andreas Carlgren för länge sedan, även om det just nu är expertmöte i Sverige.

Hade centerpartiet satsat ordentligt kunde toppmötet i december ha satt nya mål för naturvården i EU:s hållbarhetsstrategi - men biologisk mångfald tycks inte vara en prioriterad fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar