torsdag 24 september 2009

Bra om nedrustningen

De rödgröna partiledarna skriver om nedrustningen i Svenska Dagbladet. Utmärkt artikel. I New York ligger regeringen däremot lågt när FN:s generalförsamling möts.

Anna Lindh tog initiativ till den internationella Blixkommissionen om massförstörelsevapen, som presenterade sin rapport för mer än tre år sedan. Förslagen från Hans Blix och hans kollegor samlar fortfarande damm på hyllorna i Arvsfurstens palats.

Kampen mot massförstörelsevapen är ett av de områden där Sveriges utrikespolitik förändrats sedan regeringsskiftet. Sällan, om någonsin, hör vi Reinfeldt och Bildt ställa ordentliga krav på USA och Ryssland att stoppa utvecklingen av nya kärnvapen. En hårdare linje mot Israels militära atomprogram skulle göra det lättare att lösa konflikten kring Iran, men det tycks inte heller ligga i regeringens kort.

Fredrik Reinfeldts tal i FN igår är inget undantag. Tunt innehåll, även för att vara ett gemensamt EU-tal där det måste ske kompromisser.

När det gäller folkrätten kan det bli svårare för de rödgröna att komma överens. Socialdemokraternas partistyrelse föreslår kongressen att militära insatser utomlands ska kunna ske utan FN-mandat.

Men nedrustningen är en väl vald profilfråga för de rödgröna. Det enda jag saknar i artikeln är motståndet mot Nato. Kanske alltför självklart för de tre partierna för att få plats i texten, men man ska inte utesluta att ett sämre säkerhetspolitiskt läge får en eventuell borgerlig regering att öppna för Nato-medlemskap nästa mandatperiod.

Då är det verkligen slut på Sveriges möjligheter att driva på nedrustningen.

Andra om nedrustning, FN: AB, DN, Hans Blix och Alexander Gabelic, Martin Moberg, Mitt i Steget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar