lördag 19 september 2009

Kampanjen mot Mona Sahlin fortsätter

Det har blivit lika förutsägbart som att kvällarna blir mörkare på hösten. När de rödgröna leder i opinionsmätningarna kommer nya förstasidor om påstådda missgrepp av socialdemokratins ledande företrädare. Särskilt om Mona Sahlin.

Expressens förstasida i går var ännu ett övertramp. "Privatjet" och "kändiseliten" och "lyxhotell" med feta bokstäver. Upplysningen att Mona Sahlin betalar själv gick att hitta först långt ned på sidan 8. Tyvärr hakade Aftonbladet snabbt på.

Jag har full respekt för att Ulf Bjereld och andra som är engagerade i kyrkofrågor vill ha socialdemokraternas partiledare hemma inför valet i morgon. Däremot tror jag många andra håller med mig om att kyrkovalet är av begränsad betydelse, särskilt sedan Svenska kyrkan skiljdes från staten.

I vilket fall är det svårt att se Expressens publicering som ett inlägg i diskussionen om kyrkovalet. Huvudvinkeln är "lyxen" och "ett växande avstånd till sina egna medlemmar". Förstasidan i går följer ett mönster som funnits ett bra tag och som har sin motsvarighet även i andra länder. Kvinnliga socialdemokratiska ledare behandlas särskilt hårt (jämför med bristen på debatt om Anders Borgs skattemiss i veckan eller drevet mot Andrea Ypsilanti i Tyskland förra året). Och naturligtvis hakar Henrik Brors på i dagens DN.

Jag är rätt ofta i Tensta. Ingen rikspolitiker har samma engagemang för Tensta, och för miljonprogrammet i stort, som Mona Sahlin. Hon reser mycket i Sverige, liksom andra ledande politiker. Den som kritiserar Sahlin för avstånd till väljare och medlemmar får gärna berätta om sina egna kontakter med verkligheten.

Det vore också intressant om någon av nyhetsredaktionerna (mer än Ekot) orkade läsa och analysera de politiskt viktiga riktlinjer som Socialdemokraternas ledning presenterat inför kongressen i höst. Om det finns tid för sådan journalistik.

Andra om Mona Sahlin, (S)-kongress, opinionsmätningar: HBT-sossen, I hell-mans värld, Kulturbloggen, Markus Blomberg, Mitt i steget, Peter Andersson, Tankar från Västanbäck,

6 kommentarer:

 1. Jag har också sökt med ljus och lykta efter en journalistisk djupdykning i partistyrelsens förslag inför kongressen, men det är verkligen svårt att hitta. Det är samma små snuttar från de olika presskonferenserna i alla tidningar.

  _______
  För övrigt:
  Jag blev lite extra nedstämd igår när LO-tidningen kom. Det är i allt väsentligt en förbannat bra publikation och jag har därför ofta höga förväntningar.

  Igår hade de en halvstor artikel om att Österberg och Astudillo presenterat förslagen kring jobbpolitiken. Äntligen en artikel som i alla fall förmår vara reflekterande, trodde jag. Men nej. Det stod samma saker och samma citat som jag läst i DN och Sydsvenskan.

  LO-tidningen hade köpt in TT-referatet från presskonferensen. Trist.

  SvaraRadera
 2. Håller absolut med dig, det är fantastiskt hur man hela tiden lyckas vända positiva saker som att de rödgröna leder i opinionen och att Vänsterpartiet är Sveriges fjärde största parti till något negativt. De borgerliga medierna har verkligen gett sig fan på att hålla kvar regering Reinfeldt vid makten. Där vi i förra valet endast fick höra om hur eniga Alliansen var har vi nu endast fått höra om hur totalt oeniga de rödgröna är.

  SvaraRadera
 3. Ja här leder oppositionen med 3,6% och så säger man på sverige radio att oppositionen har en knapp ledning.

  Partisk rapportering?? Ja

  det hade räckt om de sagt att oppositionen leder med 3,6%. Värderingen av det ska lyssnaren göra!

  SvaraRadera
 4. Rapporteringen är ganska logisk i all sin enkelhet, Alliansen ligger ju trots allt några år före oppositionen i mognadsgrad. Det blir inte särskilt mycket nyhetsvärde i att ytterligare tre partier försöker kopiera några andras framgångsrecept, men minns också att på varje fråga som borgarna inte enat sig under förra valrörelsen målades det upp med stora rubriker som "spricka inom Alliansen". Och det räckte med att någon enstaka företrädare yppade ord som inte stämde överens med någon annans.

  Vill också minnas ganska mycket negativ rapportering om Odenbergs taxiresor trots att det uppenbarligen handlade om instruktioner från SÄPO med anledning av hans dåvarande ministerämbete.

  Så, mina rödgröna motståndare, hav förtröstan. Innan valet kommer vi alla att få vår släng av sleven. Förhoppningsvis är det inte trams utan politik som avgör valet, så vi får väl anstränga oss att hålla valrörelsen hyffsat fri från smutskastning. Brukar ju också vara vad svenska folket förväntar sig.

  SvaraRadera
 5. " Alliansen ligger ju trots allt några år före oppositionen i mognadsgrad "


  " så vi får väl anstränga oss att hålla valrörelsen hyffsat fri från smutskastning "

  Kommentarer överflödiga.

  SvaraRadera
 6. Knepigt detta, men media och politik funkar som de gör. Och om man politiskt vill företräda solidariteten och de ekonomiskt eftersatta så måste man faktiskt hålla sig med en annan rågång beträffande privatlivet än när man ska företräda egoismen och de besuttna.
  Man måste begripa när man är på väg att närma sig denna rågång och inse att när man som ledande företrädare för dess intressen gör detta så gör man det svårare för de progressiva att erövra makten så att solidariteten och de obesuttnas intressen kan få chansen att styra.
  Man kan tycka att Expressen och andra fjantar sig. Man kan få för sig att det handlar om en organiserad hatkampanj. Men nog är väl detta väldigt förutsägbar populistisk kvällstidningsjournalistik formulär 1A, eller hur?

  SvaraRadera