tisdag 22 september 2009

Våga föreslå höjda skatter, (S)

Regeringen har lagt sin budget. Nu är det oppositionens tur. Socialdemokraterna måste våga stå för de skattehöjningar som behövs för att klara välfärden.

Anders Borgs budget har stora hål. Det ligger mycket i Thomas Östros kritik att regeringen lånar till skattesänkningar. Regeringens förslag är särskilt märkliga eftersom statens inkomster redan minskat med ungefär 80 miljarder kronor på grund av alliansens politik.

Hur ska Socialdemokraternas skattealternativ se ut? Budgetmotionen i början av oktober blir sista gången partiet presenterar en egen politik utan Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Till våren ska det bli en gemensam motion.

Teoretiskt sett kan (S) föreslå små höjningar av inkomstskatten nu jämför med regeringens budget. Det blir ändå kompromisser i vår, kanske högre inkomstskatter som eftergift till vänsterpartiet och mer miljöskatter efter de grönas påtryckningar. Bättre att ta hela debatten den gången och vara försiktig nu, kan någon resonera.

Jag tror att det är en farlig väg. Socialdemokraterna måste ha en trovärdig finansiering för sina reformer redan nu i höst. Särskilt som partiet kritiserat alliansen så hårt för att låna. Bättre att säga ett ordentligt nej till de borgerliga skattesänkningarna i budgetmotionen.

Naturligtvis är det svårt att återta hela den sänkning av inkomstskatten som alliansen genomfört. Men visst går det att argumentera hem att skattesänkningen för vanliga inkomsttagare blir 700 kronor i månaden jämfört med 2006 istället för 1000 kronor. Särskilt om pengarna används till att verkligen förbättra kvaliteten i välfärden, inte bara till att återställa a-kassan.

Övertaktiserande har också sina risker. Lika bra att ta debatten om välfärden och skatterna nu. Det är en av Socialdemokratins starka grenar.

Andra om budgeten och oppositionens alternativ: AB, Dagens Arena, DN, DN2, Expressen, GP, SvD, Björn Sundin, Kulturbloggen, Peter Andersson, Reflektioner allteftersom,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar