måndag 28 september 2009

Reinfeldt är inte Merkel

Franz Müntefering borde ha lärt av Göran Persson. Till skillnad från sin svenske partikollega avgick inte den tyske socialdemokraten från partiledarposten på kvällen efter en valförlust. Nu börjar istället en kamp inom SPD inför partikongressen i november.

Väljarnas dom i Tyskland är en katastrof för Müntefering och kanslerkandidaten Steinmeier, men den är mindre av ett tecken på den europeiska socialdemokratins kris än Fredrik Reinfeldt gör gällande. Tyskland är speciellt av flera skäl.

Socialdemokratin har varit lillasyskon i en koalitionsregering med kristdemokraterna och kompromissat bort sin politik. Återföreningen präglar fortfarande landet, med starkt stöd för vänstern i det gamla Östtyskland och misstro mot de gamla kommunisterna i västra delen av landet. De tyska kristdemokraterna har sedan årtionden goda relationer med fackföreningar och andra sociala rörelser. Likheterna mellan Angela Merkel och Fredrik Reinfeldt är överdrivna, Merkel tror i grunden på gemensamt finansierad välfärd och skulle aldrig skriva en bok som "Det sovande folket".

Redan i går kväll började socialdemokraternas eftervalsdebatt. Kurt Beck, som sparkades från posten som partiledare förra året, vill se en ny ordförande. Berlins borgmästare Klaus Wowereit talade om behovet av förnyelse, samtidigt som han avstyrde frågor om sin egen kandidatur. Även Sigmar Gabriel, Hannelore Kraft och Andrea Nahles låg lågt.

Debatten kommer att handla om både politik och person. Kanske avgår Franz Müntefering inom kort, men striden om Frank-Walter Steinmeier kan bli hårdare. Teknokraten Steinmeier förlorade duellen mot Angela Merkel om kanslerposten, har han verkligen sitt partis förtroende att vara gruppledare i förbundsdagen?

En del av förnyelsen måste rimligtvis vara att bryta tabut mot samarbete med vänsterpartiet. Valresultatet ger tysk socialdemokratin friheten åter, som Lorenz Maroldt skriver i dagens Tagesspiegel. På det sättet kan förlusten bädda för en röd-röd-grön tysk regering år 2013, vilket skulle förändra det politiska landskapet i Europa rejält.

Synd att det är så långt dit.

Andra om tyska valet: AB, AB2, DN, Expressen, GP, SvD, SvD2, Ali Esbati, Carl Bildt, Dagens Arena, Göran Pettersson, Jonas Sjöstedt

1 kommentar:

  1. De tyska socialdemokraterna är ju värda en stor eloge ör att de sån konsekvent har hållit rent på vänsterkanten. De har konsekvent vägrat samarbeta med extremvänstern och före detta DDR-diktaturens "Die Linke". Det är väldigt synd att mina Sahlin inte är lika duktig på renhållning i Sverige, utan tvärtom "lovar" ta in kommunister i regeringen om hon vinner. det kommer at avhålla MÅNGA socialdemokrater från att rösta nästa år.

    SvaraRadera