tisdag 15 september 2009

Konsten att bli omvald

Jens Stoltenberg och hans rödgröna regering sitter kvar i Norge. Arbeiderpartiet går fram, Sosialistisk venstreparti tappar och Senterpartiet ligger still.

Valresultatet är en personlig framgång för Jens Stoltenberg och ett erkännande av den rödgröna regeringens aktiva politik mot den ekonomiska krisen.

Siffrorna från Norge borde ge ännu mer självförtroende åt de rödgröna i Sverige. Till ämnena för studieresorna kan nu läggas ett till: konsten att bli återvald.

Det är en central fråga inför det svenska valet. Fredrik Reinfeldt har arbetat medvetet för åtta år av borgerligt regeringsinnehav. Det räcker inte att bli vald, utmaningen är att bli återvald.

De rödgröna är i en liknande situation. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och de gröna måste tänka två mandatperioder framåt. Att vinna 2010 och förlora 2014 skulle skada väljarnas förtroende för rödgröna koalitionsregeringar, samma sjuka som borgerligheten lidit av så länge.

En förklaring till de rödgrönas återval i Norge är det stora ansvar som Sosialistisk venstreparti tagit för statsfinanser och utrikespolitik. Lars Ohly måste övertyga sitt parti om ett lika långsiktigt ansvar, till exempel när det gäller Afghanistan. Även om hans norska kollegor förlorat röster så sitter de faktiskt kvar i regeringen. Det måste väl också vara vänsterpartiets huvudmål?

Fremskrittspartiets framgångar borde oroa alla de svenska rödgröna partierna. Jobbpolitiken är central, men det räcker inte. Miljöpartiet måste ställa upp på ett ordentligt investeringsprogram för nedslitna bostadsområden och för en flyktingpolitik grundad på individuell prövning av människors skyddsbehov. Annars blir det lättare för Sverigedemokraterna att vinna röster.

Den största utmaningen för Socialdemokraterna är psykologisk. Partiet är ovant vid kompromissandet i en koalitionsregering, även om det ständigt sker i kommunerna. Mona Sahlin och Thomas Östros måste vara beredda att lyssna på vänsterpartiet i den ekonomiska politiken och på miljöpartiet när det gäller de gröna frågorna.

Med tre partier som tar gemensamt ansvar går det både att bilda rödgröna regeringar och att bli återvald. Det visar Norge.

Andra om det norska valet: AB, AB2, Dagens Arena, DN, DN2, Expressen, GP, John Johansson, Jonas Sjöstedt, Mona for President, Mona Sahlin, Peter Andersson, Peter Swedenmark, Robert Noord, Stefan Wikén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar