fredag 4 september 2009

Iran måste ge ett svar, kräver Kouchner

Flaggorna från de 27 medlemsländerna fladdrar vackert utanför Moderna Museet. När utrikesministrarna anländer hit, en efter en, störtar sig medierna över dem för att få sina citat.

Det är tydligt att Iran blir en central fråga på mötet. Javier Solana, som anlände bland de sista till mötet, hoppas få kontakt med ledarskapet i Iran "under de närmaste timmarna". Det iranska budskap som förhandlaren Jalili utlovat har ännu inte kommit.

"De måste ge ett svar", krävde Frankrikes Bernard Kouchner när han kom hit och varnade för att situationen annars kan bli mycket farlig. Tysklands Gunter Gloser, som ersätter utrikesminister Steinmeier, satte också press på Teheran men använde inte lika långtgående språk som Angela Merkel förra veckan. "Vi önskar inga sanktioner", sa Gloser, men manade Teheran att snabbt reagera på de bud som ligger på bordet och betonade att det inte går att vänta hur länge som helst med åtgärder. Österrikes Michael Spindelegger var tveksam till sanktioner.

Ministrarna fick också många frågor om Afghanistan och de civila dödsoffren där, liksom om Israel och Palestina (dock inte om den senaste nyheten att regeringen i Tel Aviv godkänner nya bosättningar, vad jag kunde uppfatta). Irlands utrikesminister tonade ned den senaste opinionsmätningen som visar att nej-sidan går framåt inför folkomröstningen om Lissabonfödraget.

Värt att notera att Sloveniens utrikesminister var påfallade optimistisk om de bilaterala förhandlingarna med Kroatien, som måste klaras ut för att det ska gå framåt med utvidgningen. Det borde vara möjligt att lösa frågan tidigare än slutet av detta år, vilket sagts tidigare. Bytet av premiärminister i Kroatien har haft en stor positiv effekt, menar Samuel Zbogar.

För övrigt finns det åtminstone två skrivna underlag till det här mötet, ett tjockare om Afghanistan och ett tunnare om EU:s globala roll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar