"Tre timmar Mellanöstern, en timme Iran."
Så beskrev den franske utrikesministern dagens diskussion här på Moderna Museet. Fast skillnaden i tid motsvarar inte vikten av de två frågorna, tillade Bernard Kouchner på sin improviserade pressträff i ett hörn.
Han fortsätta att tala om allvaret i Iranfrågan. Mötet har haft en diskussion om sanktioner, för och emot, berättade Kouchner. Olika scenarier har varit uppe på bordet beroende på Irans svar och på överläggningarna under FN:s generalförsamling i slutet av september.
Själv menade Kouchner att det finns problem med sanktioner som riktade sig mot civilbefolkningen, som att stoppa importen av drivmedel. Han såg helst - om sanktioner ska till - frysningar av banktillgångar och reseförbud mot namngivna personer i statsledningen.
Det verkar som om både det franska och tyska utrikesministeriet är försiktigare i sina uttalanden om ekonomiska sanktioner än ländernas president/förbundskansler. Men den här sortens diplomati är svårtolkad. Dessutom pågår det valkampanj i Tyskland och koordinationen mellan Merkel och Steinmeier är kanske inte den bästa.
UPPDATERING: Tydligen verkade ändå tysken Günter Gloser rätt samordnad med Kanzleramt under diskussionen. Eventuellt hänvisade han också till Angela Merkels hot om ekonomiska sanktioner, även om han var försiktigare offentligt när han anlände till mötet. Allmänt sett visade diskussionen att det sker en gradvis skärning av EU-ländernas linje ju längre tiden går utan att Iran lämnar något svar.
Afghanistan blir ett stort ämne i morgon, liksom en gemensam diskussion med kandidatländerna om "utvecklingen i EU:s grannskap".
Hur utrikesministrarna ska hinna en ordentlig diskussion kring arbetspappret om EU som global aktör är svårt att förstå.
Det är över huvud taget en svaghet med det här ordförandeskapet. Carl Bildt och UD har hittills gjort ett bra jobb med krishanteringen. Sveriges roll för att undvika en upptrappning av Georgienkonflikten är underskattad, tror jag. Men de långsiktiga, genomarbetade initiativen är alltför få.
Lägg prestigen åt sidan och ta en titt på de utmärkta förslagen från veckans Anna Lindh-seminarium, till exempel om hur konfliktförebyggandet kan bli bättre.
Socialdemokraterna borde å sin sida bli tydligare i opponerandet inför G20-mötet. En rättvisare och stabilare världsekonomi måste också vara en del av utrikespolitiken. Nu finns en unik chans att skärpa kraven på banker och spekulationsfonder, som Anders Borg håller på att fumla bort. Vad säger Thomas Östros inför det extra EU-toppmötet 17 september?
Andra om Gymnichmötet: Carl Bildt, Dagens Arena, DN, DN2, Expressen, Sydsvenskan
Läs också Johanna Meléns intressanta intervju med Jerzy Busek i Aftonbladet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar