fredag 4 september 2009

Carl Bildt får konkurrens

"November, my goodness".

Så svarade Javier Solana på en av frågorna journalisterna kastade ut när dagens Höge Representant anlände till Moderna Museet.

Jag förstår honom. Efter alla dessa år av resande jorden runt är Solanas uppdrag snart slut. Mandatet upphör i mitten av oktober. Så vad EU gör i november måste vara långt ned på spanjorens lista över viktiga saker just nu.

Däremot har Carl Bildt en del att fundera över. Mötet i dag och i morgon leder han med självförtroende och tydligt mandat. Men vad händer om toppmötet i slutet av oktober utser en ny Hög Representant, som Sverige vill?

Den personen lär vilja sätta sin prägel på arbetet snabbt, och en av tankarna är just att minska rollen för det roterande ordförandeskapet.

Sverige ligger i alla fall i startgroparna för att den formella starten ska gå så smidigt som möjligt. Om Irland röstar ja den 2 oktober sätter förhandlingarna om genomförandet av Lissabonfördragets utrikespolitiska delar i gång omedelbart (med viss reservation för vad som händer i Tjeckien och Polen). Även om ingen vill säga det rakt ut är jag övertygad om att utkasten redan ligger klara på svenska UD inför mötena i Bryssel.

Det är mycket som ska klaras ut. Vad jag förstår handlar det främst om fem punkter:

1. Omfattningen av den Höge Representantens uppdrag.
2. Budgeten
3. Juridisk grund
4. Beslutsgången för tillsättningar i utrikestjänsten
5. Hanteringen av EU-delegationerna (krångligt t ex med FN-delegationen i New York)

Regeringens ambition är att få klart ett rambeslut om sådana frågor till toppmötet i oktober. Då finns i alla fall de 27 medlemsländernas uppfattning klar för den Höge Representanten att utgå ifrån.

Frågan är vilket utrymme det ger Carl Bildt under november och december.

Och skulle han själv få jobbet - vilket fortfarande vore fel att utesluta - finns det en ny svensk utrikesminister som säkert också vill synas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar