fredag 18 september 2009

Spekulationsfonderna kommer undan

Visst är det bra att EU-ledarna vill sätta ett tak för bonusar. Ändå är det ett historiskt tillfälle som nu går förlorat när inte Europa driver tuffare krav på hela det finansiella systemet inför G20-mötet i Pittsburg.

Förra hösten skakade kvartalskapitalismen ordentligt. Plötsligt syntes svagheterna i ett ekonomiskt tänkande byggt på snabba vinster. Det finns många förklaringar till finanskrisen. Kortsiktigheten är en av dem. Kalkylerna om stora förtjänster på en vecka, en dag eller en timme präglar både storbanker och hedgefonder.

Nu vill EU tygla bonusarna och skärpa kapitaltäckningskraven på bankerna, men unionen kommer inte att driva tuffa krav på spekulationsfonderna i Pittsburg. Internt håller regeringarna på att vattna ur EU-kommissionens redan tämligen anspråkslösa förslag om hedgefonder och annat kapital som profilerar sig på snabba svängningar i det ekonomiska systemet.

Mats Odell går finansindustrin till mötes, trots att Anders Borg i EU-valrörelsen tog till brösttoner mot spekulationsekonomin. Retorik och verklig politik tycks vara två olika saker för regeringen Reinfeldt.

Andra om EU-toppmötet: AB, DN, Expressen, GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar