lördag 5 september 2009

Vårdnadsbidraget ökar segregationen

Det finns stora skillnader mellan stadsdelarna i Stockholm när det gäller att ta ut vårdnadsbidrag, visar Svenska Dagbladet i en ambitiös kartläggning. Tre gånger så många föräldrar i Spånga-Tensta stannar hemma med barnen än i Älvsjö.

Fortfarande är det relativt få som lockats av vårdnadsbidraget. Siffrorna är ändå en varning om att kristdemokraternas älsklingsprojekt ökar segregationen (förutom alla andra effekter vårdnadsbidraget har).

Svenska Dagbladet skriver: "I Rinkeby har en stor andel av mammorna med vårdnadsbidrag somalisk bakgrund – en grupp som generellt redan tidigare har lyckats dåligt på arbetsmarknaden."

Det borde vara ett varningtecken.

3 kommentarer:

 1. Absolut, låt inte föräldrarna välja, uppfostra sina barn, och själv styra över sina familjers liv, låt oss alla se upp till barnen i Stureby som redan vid 15-års ålder är fullt kapabla att ta livet av varandra.

  SvaraRadera
 2. Synd att KD fick igenom det. Men resultatet överraskar väl knappast...(läs: Norge).

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det är bra att möjligheten finns. Trots allt är det inte alla som har smidigt och nära till ett dagis, och att ta sig till och från och samtidigt sköta ett heltidsjobb kan sätta en helt omänsklig press på föräldrar - kanske särskilt på mammor.

  En vän till mig i Göteborg hade ca 40 minuter mellan jobb och dagis, och sedan ytterligare 15 min hem genom trafiken. Hon tillbringade över 2 timmar varje dag med att köra fram och tillbaka (mannen jobbade ännu sämre till i stan och reste mycket i jobbet). Hon åkte hemifrån vid 6, jobbade hårt, och kom hem slutkörd vid 18 på kvällen. Då orkade hon inte göra mer än att ta hand om barnet och sedan gå och lägga sig. Hon höll på att gå i väggen.

  Då är det väl ändå bättre att hon kan välja att vara hemma med barnet, så att både hon och barnet mår bra?

  Man kan kalla det kvinnofälla om man vill, men ofta tycker jag att man försöker lasta för mycket på kvinnorna när man förväntar sig att alla ska prioritera arbetslivet framför familjen.

  Vad är det som är så fel med att välja familjen?

  SvaraRadera