måndag 24 januari 2011

Veronica Palm vågar tala miljö

Valet av ny partiledare för Socialdemokraterna är också ett val av politisk inriktning. Rådslag och partikongresser i all ära, men den person som leder partiet har stort utrymme att forma politiken.

Det är inte alldeles enkelt att veta vart de aktuella namnen vill leda socialdemokratin. Flera ägnar sig åt riskminimering.

Jag tänkte ändå göra ett försök utifrån fem frågor som är viktiga för mig. Det är naturligtvis ett personligt val vilka områden man vill lyfta fram. Tidigare har jag skrivit om objektiva kriterier som att partiordföranden bör sitta i riksdagen.Förhoppningsvis får politikens innehåll också plats när partidistrikten ska diskutera namnen.

De frågor jag valt är:

* skattefinansierad välfärd av god kvalitet som bidrar till jämlikhet
* ambitiös miljöpolitik som bidrar till jobb och konkurrenskraft
* bättre uppväxtvillkor i miljonprogrammets hyreshusområden
* en aktiv europapolitik men ett nej till Nato-medlemskap
* mänskliga rättigheter och rättssäkerhet

Jag börjar med Veronica Palm, delvis därför att hon är föredömligt tydlig med vad hon tycker vilket gör saken enklare.

Inför det senaste valet fanns en tydlig skillnad mellan Socialdemokraterna centralt och företrädarna i Stockholm stad. Veronica Palm liksom Carin Jämtin var hårdare i sin kritik av hur privata företag plockar ut vinster från vård, skola och omsorg samtidigt som bristerna är stora. Veronica Palm stod också upp för att skatterna behövs som finansiering av välfärden.

Den socialdemokratiska tillväxtdebatten sedan valet (delvis påverkad av Prime) har handlat alltför lite om hur en ambitiös miljöpolitik kan bidra till svensk konkurrenskraft när länder som Kina bygger ut snabbtåg och förnybar energi. Därför var det glädjande att Veronica Palm nyligen i Aktuellt i Politiken vågade stå för de gröna skatter som socialdemokratiska regeringar varit ledande i att ta fram.

Att bo i Högdalen är inte fel om man ska förstå de sociala skillnaderna i dagens Sverige. Veronica Palm vill ge mer pengar till skolor i ekonomiskt svaga områden, och även om jag inte hört henne föreslå något stort statligt miljardprogram för miljonprogrammet så ser hon dagens orättvisor tydligt.

När det gäller EU är jag osäker på var Veronica Palm står. Däremot har jag svårt att tänka mig att hon skulle leda Sverige in i Nato som partiordförande, en fråga som är mer brännande för tiden fram till 2020 än vad kanske många tror.

Veronica Palm har ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter, som märks bland annat i synen på flyktingpolitiken (även om jag inte alltid håller med henne där).

De politiska kriterierna är inte det enda som avgör vem som är bäst partiledare, men nog uppfyller Veronica Palm det mesta av den inriktning jag skulle vilja se att Socialdemokraterna hade på dessa fem områden.

(Jag har inte möjlighet att gå igenom allt som de aktuella personerna gjort eller sagt på de här områdena, det får bli en övergripande bedömning. Tar tacksamt emot synpunkter på saker jag missat.)

Andra om Socialdemokraterna: AB, DN, DN2, Ekot, Exp, Exp2, SvD, Folkbladet, SvD, HBT-Sossen, Helle Klein, Högbergs tankar, Peter Andersson, med flera

2 kommentarer:

  1. Tycker det är intressant att du håller Socialdemokraterna i Stockholms politik framför landet i sin helhet, när det var i Stockholm som Socialdemokraterna gjorde ett riktigt dåligt val och t.o.m. bröt den mer än trettioåriga tradition av växlande majoriteter.

    Varför skulle landet i sin helhet tilltalas av en politisk inriktning som redan förkastats av Stockholm, och varför skulle Stockholmarna vara mer entusiastiska om fyra år?

    SvaraRadera
  2. "Rättssäkerhet" som sista punkt? Borde inte rättssäkerhet vara en av de främsta!
    Och "mänskliga rättigheter", har vi vad jag vet redan.
    Om det inte finns i andra nationer är ju deras problem, det ska inte Sveriges väljarkår betala genom skattsedeln.
    De ser nog hellre till bättre vård av sjuka, bra skola (även om någon tjänar pengar på det), stöd till äldre, och förbättringar i närmiljön än till hur vi tar hand om dem som flyr från Sverige (flyktingpolitik).

    SvaraRadera