tisdag 11 januari 2011

Thomas Östros och Åsa Westlund?

Det finns mycket klokt i dagens AB-ledare av Karin Pettersson. Socialdemokraterna gör ett misstag om partiet väljer Sven-Erik Österberg som en kompromiss för att få lugn och ro.

Österberg har många kvaliteter, men är ett osäkert kort i andra frågor som internationell politik. Han måste övertyga om att han kan vinna en valrörelse mot Fredrik Reinfeldt EU-året 2014, annars är risken att det går illa.

Däremot håller jag inte med om att det saknas starka kandidater bland de namn som nämns. Problemet är snarare det ensidiga fokuset på partiledaren, inte på helheten i ledningen.

Kommunalrådet Lennart Holmlund är en av de (S)-politiker som föreslagit en man och en kvinna i den nya partiledningen. Det kan ske till exempel genom en ny post som vice partiledare. En annan möjlighet är att dagens partisekreterare Ibrahim Baylan får ett nytt tungt uppdrag och att en kvinna ersätter honom, ifall partiordföranden blir en man.

Med ett sådant upplägg finns mer spännande kombinationer än dagens debatt enbart om partiledare. Till exempel Anneli Hulthén och Mikael Damberg. Stefan Löfven och Eva Nordmark. Veronica Palm och Håkan Juholt. Thomas Östros och Åsa Westlund. Eller andra sätt att lägga ett sådant pussel med de många duktiga både män och kvinnor som finns.

För övrigt verkar kampanjen för Pär Nuder mer seriös än vad Katrine Kielos raljerande skrev i Aftonbladet nyligen. Nuder är en skicklig politiker, men det fanns också skäl varför motståndet var starkt inför förra partiledarvalet. Om Pär Nuder seriöst vill bli partiledare bör han liksom andra kandidater redovisa för valberedningen vilka obehagliga överraskningar som kan dyka upp senare - till exempel om hans centrala roll för avvisningarna av två egyptier år 2001.

[UPPDATERING: Intervjun med Sven-Erik Österberg i onsdagens DN visar att partiledarfighten nu går in i ett avgörande skede.]

Andra om partiledarvalet: AB, DN, Exp, SvD, SvD2, SvD3, Sydöstran, HBT-Sossen, Högbergs tankar, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, med flera

3 kommentarer:

 1. Gudrun R, stockholmsk medelklass11 januari 2011 kl. 15:19

  Eller varför inte den här trion?
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-tycker-dessa-tre-ska-leda-socialdemokraterna_5850157.svd
  Särskilt Lena Sommestad och Katrine Kielos skulle få mig att tycka att det var meningsfullt att gå och rösta igen!

  SvaraRadera
 2. Högersossarna har väl ändå gjort sitt (särskilt de som finansieras indirekt av Svenskt Näringsliv). Just de du räknar upp var ju med i kretsen kring Prime. Tror du verkligen väljarna tycker mer Primegateri är upplägget för framtiden? Att valrörelsen misslyckades för S har ju med den högerinfiltrationen att göra. Hur korrupt är det här partiet egentligen? Och varför utreds inte Primegate mer? Finns det t ex moderater som kände till det, med tanke på dess nära koppling till Svenskt näringsliv. http://www.dagensmedia.se/nyheter/article10939.ece
  Varför är ni så väldigt rädda för att vara vänster, i ett klimat där högerextremismen snart vinner fotfäste? Ni skäms för rädslan att kanske bli ihopkopplade med kommunismen, medan moderaterna, folkpartiet, centern i det närmast skrytande slänger sig med högerpopulistiska floskler, och inte på minsta vis gjort upp med sina bruna arv - Björklund med sin burkaretorik, Billström som slänger ut romer utan att skämmas, moderata ministrar med sin oerhört fördomsfulla och uppenbart fascistoida människosyn. Det är makabert. Det behövs motkraft - just från vänster, annars tar ännu brunare krafter över. Affärsplan S? För att blidka vem då? Människor är trötta på hela det konceptet. Nyliberalismen med sin trafficking och människohandel (kort sagt Rut och Rot). Varför står ni inte upp för ert reformistiska arv, som ju historiskt tagit avstånd från kommunism, varför står ni inte för en blandekonomisk modell där offentliga lösningar är det bästa när det gäller många verksamheter, inte minst infrastruktur, energiförsörjning m fl, för "affärsplanerna" har ju grundligen misslyckats? Vinstdrivna skolor är inte heller någon bra idé, om inte vinsten går tillbaka i verksamheten. Vi har usla skolresultat som beror just på avregleringen och att de kommunala skolorna därmed också dränerats på resurser. Vi har överfulla sjukhus. Läkare startar nu nätverk i protest. Man misstänker att detta krypande för högern är för att ledarskiktet (Almegasossarna) egentligen bara vill ha ett parti med en politik som gynnar dem själva och deras vinstintressen. Och då kan ni ju lika gärna lägga ner och gå med i moderaterna istället. Det är ju korrupt att använda ett parti som födkrok för att göda sig själv och sin egen girighet. Och den sortens korruption har världen fått nog av, för det har förstört livet för många människor, för att inte tala om vilken skada naturen tagit av denna rovdrift. Se gärna dokumentären "Inside Job" för förtydligande. Det här utnyttjandet måste upphöra. Människor behöver representanter med känsla för andra, med förmåga att tänka på nånting annat än sig själv och sin egen hänsynslösa girighet.

  SvaraRadera
 3. Det hjälper inte vem dom än väljer. Socialdemokratin är en så stor organisation att den egentligen inte kan styras. Ledaren kan påverka något lite men är som en surfare på sin våg. Det som hänt är att den ekonomiska samhällsstruktur som var villkoret för att socialdemokratin skulle kunna existera förändrades fortare än en så stor organisation kunde anpassa sig till. Nu är det för sent för någon förändring. Partiet är dömt av sin egen storlek att endera splittras eller tyna bort. Inget kan hindra den utvecklingen.

  SvaraRadera