fredag 14 januari 2011

Ibrahim Baylan förstår inte allvaret

Jag hade tänkt skriva om annat idag. EU-kommissionens brutala program för lönesänkningar och sämre pensioner. Putins övergrepp på den ryska oppositionen. Eller de politiska journalisternas tystnad när Moderaterna än en gång gör något helt annat än de profilerade sig på i valrörelsen.

Men eftersom Ibrahim Baylan igår verkade avfärda förslag om egna etiska riktlinjer för (S) måste jag ta ett varv till om Prime-affären.

Visst är det bra att sätta press på andra partier och försöka få fram gemensamma riktlinjer för PR-bolagen. Oddsen att lyckas är nog inte så stora med tanke på Moderaternas vägran att redovisa partiets bidragsgivare. Chansen skulle öka om (S) gick före med egna riktlinjer. Det skulle också ge fördelar när nästa skandal förr eller senare dyker upp - kanske hos ett borgerligt parti.

Rebellabloggen skriver klokt om varför det behövs riktlinjer så jag ska inte gå djupare i den argumentationen här. Men det som oroar mig mest är att Socialdemokraternas partisekreterare inte verkar inse allvaret i det som hänt.

För det värsta är faktiskt inte att Niklas Nordström med flera uppträtt som (S)-debattörer finansierade av Svenskt Näringsliv, även om det är illa nog.

Det som kan skada socialdemokratin allra mest är att Prime PR erbjudit värdefulla gåvor och måltider till socialdemokrater som har eller vill ha offentliga uppdrag. Det handlar om relationer där bolaget i åtminstone ett dokumenterat fall haft ekonomisk nytta av kontakterna. Kanske är omfattningen betydligt större.

Socialdemokraterna har hittills haft tur att inte nyhetsredaktionerna grävt djupare i denna del av Primegate. Den turen varar inte för evigt. Dessutom är det inte bra för något parti att vara utsatt för försök till olämplig påverkan.

Att ducka och tro att Prime-historien försvinner är en farlig taktik. Ibrahim Baylan måste se till att Socialdemokraterna tar initiativet, reder ut Prime-härvan och skaffar sig etiska riktlinjer för PR-bolagen.

Andra om Primegate: VF, Bios Politicos, Lena Sommestad, Röda Berget, Peter Andersson, Sandro Wennberg, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar