onsdag 15 september 2010

Argument mot Sverigedemokraterna

Riksdagspartierna verkar ha bestämt sig. Nu, i sista minuten, ska de försöka stoppa Sverigedemokraterna från att komma in i riksdagen. Moderaterna gör blixtturné till Skåne. Socialdemokraterna tycks också inse att mer måste göras.

Kanske går det fortfarande att hindra Jimmie Åkessons främlingsfientliga parti från att ta plats på Helgeandsholmen, även om det ser illa ut.

Nu är det onsdag morgon. Den socialdemokratiska valmaskinen klarar att organisera upprop mot Sverigedemokraterna till på fredag och lördag, i regionala tidningar och möjligen nationellt. Denna gång inte med kulturkändisar från Stockholms innerstad, utan med förebilder för kepskillarna i andra delar av Sverige. Hockeystjärnor, hårdrockare, lokala fackliga ledare.

På nationell nivå behöver personer som Stefan Löfvén och Ulla Lindqvist synas mycket mer. Berätta om varför Sverigedemokraterna i riksdagen kommer att innebära försämrade villkor för arbetare. Att en röst på Jimmie Åkesson är en röst på Reinfeldts privatiserade välfärd och ökade klyftor.

Det viktigaste argumentet mot Sverigedemokraterna är förstås alla människors lika värde. Trots TV4:s märkliga frågor igår är Sverige fortfarande ett mer tolerant och öppet samhälle än andra delar av Europa.

Till det kommer ett antal andra argument, som jag tror kan övertyga den som tvekar mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Ett av dem är välfärden. Sverigedemokraterna sätter de äldre emot "invandrarna". Möt det genom att prata om alla de kvinnor och män med utländsk bakgrund som ser till att äldreomsorg och sjukvård fungerar i det här landet, till låga löner. Nästan alla väljare har fått stöd av någon som Sverigedemokraterna hatar. Locka fram de minnesbilderna, de är bättre motargument mot Jimmie Åkesson än alla siffror i världen.

Ett annat är Sverigedemokraternas roll som stödparti till alliansen. Mona Sahlin har försökt säga det, men det förtjänar att upprepas tydligare. Sverigedemokraterna blir inte "vågmästare" om de får en avgörande roll mellan blocken. Jimmie Åkesson har tagit ställning för alliansen genom att avvisa de rödgrönas statsministerkandidat. En röst på Sd är en röst på fortsatta sociala nedskärningar.

Ett tredje argument är att Sverigedemokraterna ökar otryggheten. Naturligtvis för svenskar som har utländsk bakgrund, särskilt muslimer. Men också för alla svenskar. Kommer partiet in i riksdagen blir dess största avtryck inte någon ändring av flyktingpolitiken, utan att hårda ord och öppen rasism får ökat utrymme i hela samhällsdebatten. Det kommer att öka motsättningarna i Sverige, inte minska otryggheten.

Det finns förstås många andra argument. Viktigast, tror jag, är att tala om människor, inte om siffror. Och att förstå motiven bakom att väljare funderar på Sverigedemokraterna. Annars går de inte att övertyga om något annat.

Om man ska gå in i en debatt med Jimmie Åkesson om siffror får man dessutom se till att ha sina fakta rätt. Sverigedemokraternas beräkningar är ofta grovt tendentiösa, men man vinner inget genom att svara på samma sätt. Håll ordning på siffrorna, är mitt avslutande råd.

Andra om valrörelsen: AB, AB2, AB3, Dagens Arena, DN, DN2, DN3, DN4, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Jonas Sjöstedt, med flera

4 kommentarer:

 1. Om mindre än en vecka kommer SD ha tillgång till riksdagens utredningstjänst och då kommer svenska folket få SE PÅ SIFFROR!! Samtidigt kommer SD:s stöd skjuta i höjden när lögnerna och mörkningen äntligen officiellt uppdagas.

  SvaraRadera
 2. Tänkvärt det du skriver även om jag inte till punkt och prick håller med i alla formuleringar.

  SvaraRadera
 3. Japp, håller med tidigare talare.
  SD är tyvärr det enda vettiga just nu.
  Det säger mer om dom andra partierna.

  Vi kan ju vara överens om att SD inte vuxit för att dom är fantastiska.
  Dom andra har misskött sig.

  Jag lägger min röst på SD.

  SvaraRadera
 4. Om du vill ha lite fler argument mot SD så kan du kolla in bloggen som drivs via våran hemsida: http://www.lofstromretorik.se

  SvaraRadera