måndag 2 november 2009

Reinfeldt bluffar om klimatet - igen

Det var en borgerlig regering som införde koldioxidskatten, hävdade Fredrik Reinfeldt länge trots att det är fel. Nu påstår statsministern att EU:s toppmöte i fredags kom överens om finansieringen av klimatåtgärder i fattiga länder. Det är lika fräckt.

Så här sa Reinfeldt i riksdagen den 12 mars: ”Vi inrättade en Co2-skatt i Sverige 1991...Det var mycket klokt av den dåvarande borgerliga regeringen att inrätta denna.”

Han slutade när vi avslöjade bluffen på Aftonbladets ledarsida. Då hade andra tidningar okritiskt återgett statsministerns version.

Nu skriver regeringen på sin hemsida att EU-toppmötet kom överens om pengar till de fattiga länderna under de närmaste tre åren:

"Furthermore, the Commission estimated that the developing countries will require an extra injection of funding to get going: EUR 5–7 billion annually from 2010 to 2012.
For a long time, many of the EU Member States were sceptical about the figures and after the initial discussion on climate change at the European Council’s first working session yesterday evening, the EU leaders decided it was best that they sleep on the matter. However, today they managed to come to an agreement and support the Commission’s estimates."

Det stämmer inte heller, som jag utvecklar på min engelskspråkiga blogg och som jag skrivit om här tidigare. Beslutet om ett belopp sköts upp, en seger för Angela Merkel. Det gör samtalen med Barack Obama svårare.

Att Reinfeldt kommer undan så länge med direkta felaktigheter är ett svaghetstecken för svenska medier. Jag undrar också hur tjänstemännen i regeringskansliet känner sig.

Visst ska man vara lyhörd för den politiska ledningen, men som tjänsteman har man också ett ansvar för att regeringskansliet uppträder formellt korrekt. Att publicera vilseledande uppgifter på EU-ordförandeskapets hemsida borde få de ansvariga tjänstemännen att fundera på sin roll.

[UPPDATERING Barack Obama berättade i kväll att han inte kommer till Sverige i samband med utdelningen av Nobels fredspris i Oslo. Men i den stora frågan, om Obama kommer till klimatmötet i Köpenhamn, verkar presidenten inte ha givit något besked. Kommer det i morgon? ]

Andra om klimatet: AB, AB2, AB3, AB4, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Effekt, Expressen, GP, GP2, SvD, SvD2, SvT, TT, VG, Peter Andersson, Per Bolund, Röda Malmö

2 kommentarer:

  1. De bluffar båda två. När centralbankerna bestämmer sig för att finansiera miljörörelsen så kan man ana ugglor i mossen. Att reducera alla de relevanta miljöfrågor med olika teoribildning som diskuteras vid universitet till iden att koldioxid är den stora boven och att det är mänskliga utstläpp av den är djupt problematiskt. Man kan med all rätt misstänka att det handlar om att påskynda globalisering med ett nytt regelverk som ger världens ekonomiska elit möjlighet att införa den första globala skatten. Det är politik och det handlar inte för dessa figurer om att rädda världen eller miljön. Tvärtom om egenvinning.

    www.globalresearch.ca

    SvaraRadera
  2. Utdelningen av Nobels fredspris sker ju förövrigt i Norge, så vad ska han hit och göra?

    SvaraRadera