tisdag 3 november 2009

Integrationspolitiken som försvann

Socialdemokraternas jobbkongress var en succé för Mona Sahlin. Det betyder inte att valet är vunnet. Än så länge räcker inte politiken för att stoppa Sverigedemokraterna.

Fredrik Reinfeldt kan sitta kvar även om de rödgröna blir större än alliansen den 19 september nästa år. Det är slutsatsen efter debatten om Sverigedemokraterna som vågmästare. Reinfeldt tänker inte lämna in sin avskedsansökan, även om alliansen saknar egen majoritet.

Att stoppa Sverigedemokraterna handlar framför allt om att bekämpa deras främlingsfientliga idéer, men det har också betydelse för maktalternativen. Om vi får en blocköverskridande regering går det inte att föra den rättvisepolitik som jag tror behövs.

Därför var det olyckligt att jobbkongressen inte gav tydligare svar till de väljare som kan lockas av Sverigedemokraterna. Bekämpa partiet stenhårt men fördöm inte de människor som känner sig svikna av politiker i allmänhet och som överväger att proteströsta på Jimmie Åkesson, kanske för att de känner sig rädda.

På kongressen tonade Socialdemokraterna ned integration som politiskt begrepp. Ett förslag om integrationspolitiskt program fintades bort av partistyrelsens föredragande och kongresspresidiet.

Tanken tycks istället vara att sammanhållning ska gälla både stad och land, glesbygd liksom miljonprogram. Ingen dum idé, men då måste förslagen bli skarpare och presenteras bättre.
Framför allt måste de få kosta pengar.

Två rapporter de närmaste månaderna kan bli avgörande: Anders Lagos grupp ska lägga fram förslag om miljonprogrammet och Luciano Astudillos grupp ska presentera ett bättre flyktingmottagande m.m.

Ska Mona Sahlin ha en ordentlig chans att bli statsminister måste Thomas Östros öppna plånboken för Lago och Astudillo. Socialdemokraterna behöver en sammanhållningspolitik som även omfattar människor med utländsk bakgrund, inte bara bättre vägar.

[UPPDATERING 15 nov: Dagens opinionsmätning visar varför det är så viktigt att Thomas Östros öppnar plånboken för förslag som bryter segregationen och minskar rädslan för brott, och får med sig de rödgröna på detta. Andra om mätningen: AB, DN, DN2, Expressen, GP, SvD, SvD2, Henrik Oscarsson, In your face, MinaModerataKarameller, Roger Haddad, Svensson]

2 kommentarer:

  1. Lämpliga lösningar på Lagos och Astudillos problem: Anlita bulvaner som Attendo Care för att dumpa flyktingarna i rika och välskötta bogerliga kommuner.

    Nobelpris i ekonomi lär vänta runt hörnet (?)

    SvaraRadera
  2. Socialdemokraterna har ju misslyckats fatalt med att få sverige och dess invandrare till en sammanhållen massa. Att tvinga kommuner att ta emot flyktingar känns ju knappast som en hållbar lösning. Om folk växer upp i en miljö där de inte känner sig välkommna kommer ju bara föraktet att växa sig starkare och då spelar det ingen roll hur mycket tacksamhet man än känner för att man fick flytta till Sverige. Att tro att man kan lösa världens problem genom att ta hit dem är naivt. Varför har de inte gått att lösa Israel/Palestina konflikten? Varför gick det som det gick i Kosovo? Är det rätt det som hände i Georgien? Varför kollapsade Algeriet i inbördeskrig?
    Människor som lever tillsammans måste ha liknande värderingar för att vi ska ha ett hållbart samhälle. Därför är integration viktig. Detta har man helt misslyckats med på väldigt många platser i landet.

    SvaraRadera