måndag 16 november 2009

Kris för centerpartiet

Centerns statsråd har stora problem samtidigt som partiet riskerar att ramla ur riksdagen. Maud Olofsson måste byta strategi, annars riskerar hon både partiet och sin egen ställning.

Det blir inget bindande klimatavtal i Köpenhamn. Ändå upprepar Andreas Carlgren i Dagens Nyheter sin linje, dagens Kyotoprotokoll ska rivas upp trots att det inte finns något färdigt avtal att sätta i dess ställe. Miljöministern har gång på gång blivit överkörd av Anders Borg under höstens förhandlingar. Kjell Larsson blev miljöministern som räddade Kyotoprotokollet. Andreas Carlgren kan gå till historien som den som skrotade det.

Trafikexperter och journalister suckar samfällt över Åsa Torstensson, regeringens kanske svagaste minister. Eskil Erlandsson gör ett mer kompetent intryck och kan fortfarande göra översynen av EU:s fiskepolitik till en framgång, men inte syns han särskilt mycket.

Maud Olofsson själv har stora problem med Vattenfall. Gårdagens helomvändning när det gäller skadeståndsansvaret försämrar centerledarens trovärdighet ännu mer. Det är ingen liten fråga, att Vattenfall utan godkännande av regeringen sätter sina tillgångar i pant.

Centerpartiet är i kris med mindre än ett år till valet. I de senaste budgetförhandlingarna förlorade partiet stort. Dessutom rustas regionalpolitiken ned.

Jag har länge kritiserat Maud Olofssons politiska linje, men jag blir bekymrad av siffrorna som visar att centern är på väg ut ur riksdagen. Centern behövs i svensk politik och är på sikt en bättre samarbetspartner för de rödgröna än övriga allianspartier, om så skulle behövas.

Varför inte pröva ett radikalt grepp och byta ut något av centerns statsråd nu när det ändå blir en regeringsombildning? Och föra en politik som ligger närmare centerns traditionella värderingar.

Andra om centern, Vattenfall, klimatet: AB, AB2, DN, DN2, DN3, Ekot, Expressen, Exp2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Björn Sundin, Högbergs tankar, Mitt i steget, Peter Andersson, Röda Malmö, Rödgröna, Scaber Nestor, Stefans konspirationer, Utsikt från ett tak

1 kommentar:

  1. Hej!
    Du verkar påläst men verkar missat att Miljödepartimentet inte orkar att ta i mer konkreta frågor.
    Läs gärna mer på www.tollare.net

    SvaraRadera