torsdag 11 november 2010

Tveksam analys av Sahlin

Skattepolitiken har haft för stor inriktning på fördelning, säger Mona Sahlin i dagens Svenska Dagbladet. Hon delar Thomas Östros syn på fastighetsskatt och förmögenhetsskatt, och öppnar vad jag förstår för avdrag för hushållsnära tjänster.

Socialdemokratin måste göra mer för att nå en välbeställd medelklass, menar Sahlin, som också tycker att partiet inte ska fokusera på skillnader mellan offentligt och privat i välfärden. Däremot säger hon inget om hur Socialdemokraterna ska vinna tillbaka traditionella arbetarväljare eller mobilisera dagens nya underklass.

Är Sahlins linje i dagens intervju verkligen vad Socialdemokraternas potentiella väljare vill ha? Och är det rätt i en tid av stora samhällsklyftor? I andra länder är Tony Blairs tredje väg redan avskriven. I Sverige drivs den visserligen med stor kraft av (S)-debattörer finansierade av pr-bolag, men hur stort är stödet i partiet som helhet?

Mona Sahlin ska utveckla sina tankar i ett linjetal inför förtroenderådet den 4 december. Jag är inte övertygad om att en ytterligare högersväng är rätt sätt att vinna förtroende.

Andra om (S): AB, DN, Exp, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Lena Sommestad, Rebella, med flera

1 kommentar:

  1. Det Sahlin lyfter är vad en majoritet av Sveriges väljare vill ha, men kanske inte vad partiets medlemmar vill ha. Hoppas S går till vänster med mer omfördelning, gärna med en stor dos miljöfascism a la MP, och med Palm som partiledare. Detta skulle garantera borgerliga regeringar i all evighet.

    SvaraRadera