tisdag 12 oktober 2010

Skattesänkningar före välfärd

Det är skillnad på valrörelse och politiska beslut. Åtminstone för Moderaterna. Dagens budgetproposition är full av framtida skattesänkningar men tom på konkreta förslag om bättre välfärd efter 2011.

Anders Borg skriver om jobbskatteavdrag, höjd gräns för statlig inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer, lägre skatt för den som bor utomlands, sänkt moms, skattelättnader för företag.

Reformerna ska genomförs om det statsfinansiella läget så tillåter, men den politiska signalen är klar. Listan över satsningar på bättre välfärd är kort medan det går att rabbla skattesänkningar nästan lika länge som Reinfeldt oändliga regeringsförklaring.

Den tillfälliga satsningen på kommunerna år 2011 räcker inte långt, inte heller småpengarna till äldrevård med mera för nästa år. Behoven växer snabbare, bland annat på grund av den stora befolkningsökningen. Därför är det så allvarligt med regeringens bristande ambitioner för skola, vård och omsorg.

Detta är en budget för ökade klyftor, där skattesänkningar går före välfärd. En obehaglig nyhet för de väljare som litat på Reinfeldts och Borgs tal om att "kärnan i välfärden" är det viktigaste.

Andra om budgeten: AB, AB2, DN, DN2, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, In Your Face, Martin Moberg, Monica Green, Peter Andersson, med flera

3 kommentarer:

 1. Som vanligt bara en massa gnäll

  SvaraRadera
 2. Skattesänkningar skapar jobb, mer jobb ger mer skatteintäkter, mer skatteintäkter ger mer pengar till välfärd.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Jovisst det har vi ju sett de senaste åren hur arbetslösheten minskat och välfärden ökat.

  Inte! Det enda skattesänkningarna gett är mer i börsen åt de som redan mycket har och mindre pengar till välfärden.

  SvaraRadera