tisdag 5 oktober 2010

Många skattesänkningar, få jobbsatsningar

Fredrik Reinfeldt måste ha slagit rekord i mångordig regeringsförklaring. Förutom de många nya statsråden var det inte mycket nytt som kom fram. Men inte är dagens deklaration en direkt upprepning av valmanifestet, som några kommentatorer hävdar.

När Reinfeldt väl fått makten har skattesänkningar och företagsvillkor en mer framträdande plats än i valkampanjen. Visst annonserades sänkningar av inkomstskatten även i valmanifestet, men tämligen undanskymt. Istället var budskapet, i Almedalen och senare, att "kärnan i välfärden" skulle sättas främst.

Av detta blev tre miljarder extra till kommunerna 2011 och några projekt för att förbättra kvaliteten, som har få utsikter till framgång utan rejäla nya resurser. Inte heller de konkreta jobbsatsningarna var särskilt många i regeringsförklaringen.

Miljöavsnittet var också tunt. Reinfeldt gjorde inte som sin danske kollega Lars Lökke Rasmussen och krävde 30% minskning av koldioxidutsläppen i EU, även utan ett globalt avtal. Istället försäkrade Reinfeldt att koldioxidskatten inte ska höjas.

Särskilt tydligt blev alliansens politiska inriktning när det gäller EU. Inget om miljö, jämställdhet, konsumenter eller arbetsvillkor. Istället betoning av den inre marknaden.

Dimridåerna inför valet har gjort sitt och behövs inte längre. Svenska folket har gjort sitt val. Man kan bara önska att den politiska journalistiken hade varit bättre på att berätta vad de borgerliga partierna egentligen prioriterar.

Skattesänkningar och företagens frihet. Det var dagens bärande tema.

För övrigt gjorde kungen en svag insats, även med sina mått mätt. Kanske dags att börja fundera på när det är dags att lämna över till Victoria?

Andra om regeringsförklaringen: AB, DN, DN2, Exp, SvD, SvD2, SvD3, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar