torsdag 28 oktober 2010

Arkelsten måste avgå

Varför ringde inte varningsklockorna hos Sofia Arkelsten när hon lät oljebolaget Shell betala en resa till Sydfrankrike? Hur kom det sig att hon gjorde likadant i flera andra fall?

Det vet bara hon själv, men jag tror att en förklaring kan vara utsuddandet av gränsen mellan politik och professionell lobbning. Sverige skiljer sig från många andra västländer genom en stor naivitet i synen på ekonomiska intressen som vill påverka politiken.

Moderaterna har vägrat redovisa vilka som ger pengar till partiet, men också Socialdemokraterna har en märklig brist på etiska regler när det gäller till exempel förtroendeuppdrag till anställda på pr-firmor med hemliga kunder.

Sofia Arkelstens agerande är ändå speciellt. Hon tycks inte alls ha förstått att bjudresor från oljebolag och kärnkraftindustri undergräver trovärdigheten som riksdagsledamot och taleskvinna för miljöfrågor.

Nu har hon ett av Moderaternas högsta uppdrag. Det är varje partis sak vilken partisekreterare man vill ha, men utifrån sett ter det sig orimligt att Sofia Arkelsten ska kunna sitta kvar. Då förlorar Moderaterna all trovärdighet när det gäller politisk etik.

Andra om Arkelsten-affären: AB, DN, Exp, SvD, HBT-Sossen, Högbergs tankar, Lena Sommestad, Martin Moberg, Mikael Andersson, Robert Noord, Röda Berget, med flera

6 kommentarer:

 1. -Icke godtagbart och samtidigt sitta i Sveriges
  Riksdag.-Korruptionen ökar, vänskapskorruption
  florerar. Något måste hända,många av våra poli-tiker saknar moral för sitt uppdrag. Reinfeldts
  utnämningar, Högsta Domstolen, Rikspolischef t.ex; det kallar jag för vänskapkorruption. Att
  själv utnäna "sin" man på posten (lydig)anser jag vara en form av vänskapskorruption. Det är
  förskräckligt så tamt Statsministern reagerar
  i fallet Sofia Arkelsten.Häpnadsväckande lik en
  "tönt". Alla kloka, engagera Eder nu. Vi måste
  stoppa den tilltagande korruptionen. /Kilroy.

  SvaraRadera
 2. Hon åker ju precis på dom resor som man ska göra, Shell säger att dom fixat en en ny teknik, ny anläggning som är mycket bättre miljömässigt och politiker åker dit och checkar. BMW fixar ny vätgas bil, går inte att köpa, politiker och kändisar får testa. Vad är problemet?

  SvaraRadera
 3. USA's president Barack Obama har ingen lön, utan får allt han pekar på. Det är ju inte så konstigt för annars skulle man ju kunna köpa hans åsikter och folk skulle irritera sig att han faktiskt inte bara har en utan två helt egna Jumbojettar som alltid är redo.

  Vidare har han en egen 7-rummare med 40 secret service agenter, 10 egna analytiker och gissningsvis 200 andra som passar upp på honom och hans familj på ett eller annat sätt. Allt omkring honom är state of the art och jag skulle gissa att t.o.m hans sängkläder är specialsydda i något jävligt sällsynt bomull som plockats av barnarbetare i Colombia.

  Varför allt detta fjäsk?
  Jo, för att han ska kunna göra sitt jobb. Det är ju det som är poängen. Till skillnad från 99,99% av alla människor på den här planeten bryr sig politiker om samhället och framtiden i stort. Medans vi andra mest jobbar för att det ger en viss inkomst.

  Fler borde jobba för ett mål och mindre för pengarna i sig, men eftersom det är så många som just ser pengarna som målet när de jobbar så är det jättejobbigt för Svensson att se att vissa tydligen kan få en resa eller bil nästan gratis (bortsett från att de vanligen jobbar dubbelt så mycket som många andra samtidigt som de måste stå ut med all avundsjuka) men tro mig: Skullle en människa bli politiker för att kunna köra gratis bil och åka på fri semester - ja, då är man underintelligent och det kan jag nog direkt påstå att det så är inte fallet med Arkelsten.

  Att resor av den här typen undergräver trovärdigheten hos det svenska folket visar också på att vi är extremt enkelspåriga i vårt tänkande. Bara för att någon använder Heinz-ketchup på matbordet behöver man ju inte nödvändigtvis vara PRO-Heinz och vara rädd för att Felix-ketchup skulle bli underprioriterade. Om vi tror detta har Sverige stora problem.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det har varit anda varre nar manga sossar, kommunister och andra akt pa bjud resor till Sovjet och DDR. Kan inte paminna mig att jag sett ett motsvarande drev pa dem. Man far ju inte ens veta vilka som var avlonade som STASI agenter (vilken hojdare ar det som har makt nog att forhindra detta?)
  Guillou fick betalt av KGB utan att ens bli kravd pa skatt for sina svekfulla bedrifter.
  Jamfort med detta kanske Arkelstens bedrifter inte ar sa anmarkningsvarda?

  SvaraRadera
 5. Och sedan blir man väldigt nyfiken på om Shell tillhör företagen som donerar pengar till Moderaternas valkampanjer ....finns det verkligen ingen som kan rota fram uppgifter om det? Är inte det ett bra scoop i dessa tider? /Göran

  SvaraRadera
 6. Arkelsten har bara gjort precis som Bildt - en förebild för många unga moderater. Bildt har gjort samma sak, han är öppen med det och han uppmuntrar andra politiker till korruption. Gå till källan av problemet istället för att bara ge er på den man kan tänkas få bort

  SvaraRadera