lördag 1 maj 2010

Sahlin vill bygga möjligheter

Sverige ska bli modernt, rättvist och tryggt. Så kan man sammanfatta Mona Sahlins tal på Norra Bantorget. Hon förnyar arbetarrörelsens vision att bygga landet, och hon gör det bra.

De rödgröna vill satsa rejält på snabbtåg, miljövänliga bostäder och världsledande forskning. Finansieringen ska bland annat komma från gröna skatter. Det är en modern skatteväxling som snabbar på en nödvändig omställning för att klara konkurrensen från länder som Kina.

Mot detta ställer alliansen en konservativ retorik, där blygsamma bensinskattehöjningar påstås slå ut jobben. "Klimat-Fredrik" är försvunnen, som Mona Sahlin konstaterade. Det är alliansens omoderna politik som hotar jobben, kunde hon ha lagt till.

Socialdemokratin har en unik förmåga att kombinera grön modernitet med trygghet för dem som känner sina jobb hotade, eller som blir sjuka. Mona Sahlin gav ett antal löften idag om bättre sjukförsäkring och a-kassan. Tryggheten gäller även säkerhetspolitiken, där Sahlin uteslöt äventyrligheter som ett Nato-medlemskap.

Hon angrep också orättvisorna, privata barnsjukhus, skattesänkningar för de rikaste. "Jämlika samhällen är bättre samhällen", sa partiordföranden.

Dessutom var det bra att Sahlin återigen uteslöt allt samarbete med Sverigedemokraterna. Så länge Reinfeldt inte gör detsamma är det korrekt att räkna in (SD)i det borgerliga regeringsunderlaget, på samma sätt som när Ny Demokrati blev vågmästare. Valet står mellan rödgrönt och blått med stänk av brunt.

Däremot saknades en del konkretion när det gäller "investeringarna i välfärden". Visst är det bra med mer pengar till kommunerna än de borgerliga, men vad betyder det i vardagen? På äldreboenden, sjukhus, vårdcentraler?

Carin Jämtin höll också ett bra tal, med konkreta löften till Stockholmsungdomarna.

Modernt, tryggt och rättvist. Bra paroller för socialdemokratin att gå till val på.

Andra om Första Maj: AB,AB2, DN,Exp,Exp2, GP, SvD, SvD2, Johan Ulvenlöv, Kent Persson, Mitt i steget, Peter Andersson, med flera

3 kommentarer:

 1. Mats, jag lyssnade inte på Mona, så jag har först efteråt läst hennes tal som du återgav på bloggen. En tänkbar statsministerkandidat som i ett stort (?) och för den egna mobiliseringen viktigt (?) tal inför höstens riksdagsval, inte nämnde EU, positivt eller negativt som politiskt instrument gör mig minst sagt brydd, Ja kanske rentav förbannad, varför inte? Är det den negativa inställningen som de tänkbara koalitionspartnerna (MP) som (V) visar inför Europa-samarbetet eller ..... (S) har sagt sig vara en internationell rörelse men efter detta 1a maj-tal tycks det inte längre vara aktuellt. Eller är inte EU en del av världsamfundet och som Sverige måste förhålla sig till?

  SvaraRadera
 2. Mats, jag har bara läst Monas tal. Inget om EU-samarbetet, inget om ambitionerna för en eventuell ny rödgrön regering. Har (S) redan gett upp EU-samarbetet och lagt sig för (M) och/eller (V)? En blivande statsministerkandidat, åtminstone enligt sitt eget parti, och som inte tar upp EUropa-samarbete i sitt 1a maj-tal, kan man då vara seriös, trovärdig? Internationalismen lyser med sin frånvaro. Arvet från tidigare (S)-ledare tycks nu slarvats bort. Medvetet tycks det också vara. Synd!

  SvaraRadera
 3. Så skapar vi tusentals nya gröna jobb där all produktion av saker och ting som skapar Co2 avtryck, ersätts med tusentals nya jobb i tjänstesektorn.

  Se videon:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/tusentals-nya-grona-jobb.html

  SvaraRadera