onsdag 5 maj 2010

Bygg vaccinfabriken

Det blir ingen oberoende granskning av pandemiberedskapen. Inte heller någon nordisk vaccinfabrik, om alliansregeringen sitter kvar.

Så måste man tolka dagens artikel på DN Debatt. Myndigheterna själva ska utreda hur de mötte svininfluensan. Hur stor är då chansen att bristerna i information, alltför svaga krav på landstingen och försenade leveranser lyfts fram?

Regeringen verkar inte heller ha tagit intryck av den kamp om vaccinet som bröt ut, tills åtminstone denna variant av svininfluensan visade sig vara mild för flertalet som insjuknade. Fortfarande är vi beroende av enskilda medicinjättar som GSK vid en allvarlig pandemi.

Argumenten för en nordisk vaccinfabrik är minst lika starka som tidigare. Nästa pandemi kan vara riktigt farlig. Det behövs en oberoende granskning, och en regering som tar krisberedskapen på allvar.

1 kommentar:

  1. Ja visst är det bra att kunna producera eget vaccin, men årets svininfluensa var väldigt mild och därför hade det varit smartare att låta bli att vaccinera sig och bygga upp immunförsvar naturligt...
    Det kommer aldrig att granskas detta här av den grunden att man medvetet blåste upp faran och förde agressiv propaganda i media, det är ingen hemlighet.
    Det man borde granska är själva vaccinet som enligt många läkare och forskare är farligare än själva influensan. Aldrig att jag hade stoppat i mina barn det där giftet...

    SvaraRadera