torsdag 16 september 2010

Ge besked om Nato

Det är märkligt hur stora frågor ibland försvinner från valrörelser. Sveriges medverkan i Natos försvar av de baltiska länderna är en sådan. Internationella medier och tankesmedjor beskriver detta som en av de viktigaste strategiska frågorna i Europa. I svenska tidningar råder tystnad, trots att blocken har olika syn på vilka risker Sverige ska ta.

Just nu pågår marinövningen Northern Coasts 10 strax utanför vår kust. Där medverkar ett betydande antal Nato-länder, Sverige och Finland. Syftet är att öva samverkan. Mot terrorism, heter det på övningens hemsida, men som Försvarsmakten skriver handlar det också om "mer kvalificerade hot från fartyg och stridsflyg". Igår övade man bland annat ubåtsjakt.

Det senaste året har Nato genomfört flera övningar för att träna på ett krig i Östersjön. Balterna har efter hårda påtryckningar fått militäralliansen att göra mer konkreta planer för ländernas försvar. Detta är också en aktuell fråga när Nato tar fram sitt nya strategiska koncept. Georgienkriget är fortfarande färskt i minnet.

Militärt sett är det svårt att försvara till exempel Lettland utan att använda svenskt territorium. Hur långt ska Sverige gå i krigsförberedelser tillsammans med Nato? Det borde vara ett huvudämne i det här valet. Krigsriskerna för svensk civilbefolkning är en större fråga än en hundralapp mer i plånboken.

Men om detta är det tyst, trots att Folk och Försvar försökte lyfta frågan förra veckan.

När chefen för USA:s flotta gjorde ett sällsynt besök i Sverige nyligen hette det i Svenska Dagbladet att han kom för att träffa en kvinnlig ubåtschef. Trevligt, men det hade varit mer relevant att beskriva samtalen mellan denne ledande amerikanske militär och makthavare i Stockholm. Jag instämmer med moderaten Mats Sander i riksdagens försvarsutskott, "Jag tror inte det är en slump att USA:s flotta är i Östersjön just nu".

Jag är inte förvånad över att Reinfeldt tiger om Nato. Däremot är det märkligt att medierna inte ställer några frågor om Sverige och försvaret av Baltikum. Vi får möjligen läsa mer när amerikanska flygplan ska träna attacker mot Ryssland från Gotland eller Blekinge, men det är så dags då.

Andra om valrörelsen: AB, AB2, DN, DN2, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Högbergs tankar, Kulturbloggen, Peter Andersson, Raymond Svensson, Röda Berget, Stefans konspirationer, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar