tisdag 7 september 2010

Maud Olofssons låga klimatambitioner

Maud Olofsson tycker inte det behövs någon höjning av koldioxidskatten förrän möjligen vid kontrollstationen 2015. Klimatmålet går att klara ändå, sa hon i SVTs utfrågning.

Det visar hur lågt regeringen satt sina miljömål. Regeringen redovisar det själv i Sveriges femte nationalrapport om klimatförändringar (se s. 71). Av utsläppsminskningarna till 2020 beror 6,7 miljoner ton på tidigare beslut (före 2007). Sedan vill alliansen göra minskningar med genom investeringar utomlands med 6,7 miljoner ton. Nya nationella åtgärder under hela tiden fram till 2020 ska enbart ge 0,9 miljoner ton - och nu verkar inte ens det bli aktuellt på grund av finanskrisen.

Det är svagt av svenska medier som DN att gå på pratet om ett borgerligt klimatmål på minus 40 procent. Så räknar vi inte andra utsläppsmål.

Centerpartiet har fått ge upp det mesta av sin miljöprofil i en regering där Anders Borg hållit i styråran. Nu är beskedet från Maud Olofsson att det inte kommer att hända särskilt mycket före 2015, om alliansen får sitta kvar. Det är illa både för miljön och för svensk konkurrenskraft. Snart kör Japan, Kina och USA om.

För övrigt var det ett lågvattenmärke av Maud Olofsson att likställa Lars Ohly med Jimmie Åkesson.

Andra om Centerpartiet, valrörelsen: AB, AB2, DN, Exp, SvD, Alltid rött alltid rätt, Jonas Sjöstedt, Jöran Fagerlund, Magnus Andersson, Åsa Westlund, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar