måndag 13 september 2010

Glömda valfrågor: EU

Moderaterna gick till EU-val förra året på att stoppa bankernas spekulation. Nu gör Anders Borg sitt bästa för att EU inte ska införa en skatt på snabba banktransaktioner. Der Spiegel skrev om Sveriges motstånd inför finansministermötet förra veckan, men i svenska medier är det tyst.

Ävenom andra områden skyddar Anders Borg kreditinstituten. Reinfeldt har inga ambitioner att gå lika långt som Barack Obama i USA. Att ge konsumenterna i EU samma skydd mot oseriösa kreditgivare som i USA verkar till exempel inte stå på Anders Borgs dagordning. Regeringen har dessutom aktivt försvagat kommissionens förslag om regler för spekulationsfonder.

Reglerna om finansmarknaderna är ett av många områden som avgörs i EU. Där är regeringarna mäktigast, vad man än säger i kommissionen eller parlamentet. Därför är riksdagsvalet på söndag också ett EU-val.

På område efter område finns stora skillnader mellan blockens EU-politik, vilket tyvärr inte kommit fram i valdebatten hittills.

Några stora institutionella förändringar står inte på EU:s dagordning fram till 2014. Det är viktigare vad som händer på områden som arbetsmarknad, tillväxt, miljö, konsumentskydd, jämställdhet, diskriminering och så vidare.

Alliansen och de rödgröna skiljer sig främst genom synen på marknaden. Hur mycket ska politiska beslut begränsa den fria rörligheten av varor och tjänster?

Moderaterna tycks bli ännu mer dominerande inom alliansen nästa mandatperiod. Om Reinfeldt lyckas bilda regering betyder det ett passivt Sverige i frågor om arbetstagarnas rättigheter, tuffa miljökrav på produkter, konsumentskydd på finansmarknaden. De rödgröna kan driva en aktiv politik i frågor som medborgarna tycker är viktiga. Det borde valdebatten också handla om.

Andra om EU, valrörelsen: Dagens Arena, DN, SvD, SvD2, Brysselbloggen, Europaportalen, Henrik Alexandersson, Stefan Nilsson, Åsa Westlund, med flera

1 kommentar:

  1. Det lustiga är hur Orwell tycks gänga sig med "Kejsarens nya kläder" och skapa nya språkdräkter åt penningskräddarnas krypteringsspråk för att dölja bedrägeriet. Här är ett nytt roligt ord som är helt naket samt synförvridande som jag läste i e24 - "överkapitaliserade":
    http://www.e24.se/business/bank-och-finans/nordiska-banker-mest-overkapitaliserade_2295133.e24

    Betyder det att bankparasiterna kommer ha mer än 100% av vad de "lånar" ut? Nä, det betyder bara att de måste ha lite mer i kassan av riktiga pengar (base money) för att kunna hitta på sina krediter från luften. De kommer fortfarande "låna" ut något de inte har.
    Påhiitekvot är ett bättre ord än "överkapitaliserade". Parasiterna måste ha en lägre påhittekvot då de måste hålla mer i reserv.

    Och Svenska bankers påhittekvot kommer kommer braka när bostadsbubblan brister (vilket den gör nu) - det är bara i Sverige och Australien som bostadsbubblan inte har spruckit. Och för att hålla sig flytande kommer bankparasiterna suga åt sig alla pengar de kan samt tvärnita sina påhittelån.

    Förstatliga bankparasiterna och demokratisera penningskapandet innan all trovärdighet för penningsystemet försvunnit

    SvaraRadera