fredag 17 september 2010

Mona Sahlin är en fighter

Den första timmen av SVT:s slutdebatt handlade om jobb och välfärd, inte om fastighetsskatt eller RUT-avdrag. Dagordningen är tillbaka på det som verkligen är viktigt för väljarna.

Det gynnade Mona Sahlin, men framför allt har hon toppat formen i slutet av valrörelsen. Trots motvinden i media och opinionsmätningar. Hon är en fighter.

Reinfeldt valde å sin sida riskminimering. Sällan har en partiledare hållt sig så passiv under början av en slutdebatt, då flest väljare sitter framför tv-apparaterna.

Kanske är det begripligt. De hårda tagen i sjukförsäkringen är inte lätta att försvara. Särskilt när exempel efter exempel visar hur människor drabbas. I kväll var Reinfeldt tvungen att gå till reträtt när han till slut kom in i diskussionen. Allt har inte fungerat bra, medgav statsministern.

Maria Wetterstrand var oväntat stark i välfärdsfrågorna med en närmast socialdemokratisk argumentation. Hur hennes miljöparti skulle kunna byta sida efter valet utan en förödande svekdebatt är svårt att se. Lars Ohly var däremot svagare under den första timmen än i gårdagens TV4-debatt (trots en snyggare slips).

Maud Olofsson hade ingen bra kväll, men svårast har jag för Jan Björklund när han förklarar utslagningen i skolan med att elever är "skoltrötta" och inte kan lära sig teoretiska ämnen. Det är så långt från verkligheten att jag blir upprörd på alla killars och tjejers vägnar som kämpar med läxor på ett främmande språk, svenska, samtidigt som Björklund stoppat extrapengarna till förortsskolorna.

Hägglund bäst bland de borgerliga partiledarna. Trots sin politik.

Andra om valrörelsen, slutdebatt: AB, AB2, AB3, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, GP, SvD, SvD2, SvD3, Högbergs tankar, Katarina Nyberg Finn, Peter Andersson, Roger Jönsson, med flera

4 kommentarer:

 1. Gårdagens debatt med Nalin Pekgul mot SD var värt att se - Nalin har svung i argumenten och är lysande i sin analys. Hennes konstaterande att att det finns flera sorters extremister, muslimska, kristna, judiska och så Sverigedemokraterna var full pott. Hon verkar välidgt saklig och kan argumentera för saken, hon kämpar verkligen liksom Mona Sahlin som dokc har så många odds emot sig. Men jag tror att vinden kantrar mot de rödgröna nu.
  Anki

  SvaraRadera
 2. Mona Sahlin är inte kvalificerad för jobbet som statsminister och Det vore en katastrof för Sverige om hon kom till makten.

  Ärligt talat, vem vill se Mona som statsminister?

  SvaraRadera
 3. I 2006 års riksdagsval fick Socialdemokraterna sitt starkaste stöd i kommunerna Kalix, Överkalix & Degerfors. Bästa länet var också följdriktigt Norrbotten med 51,5% av rösterna.

  Länkarna nedan visar de tio bästa kommunerna resp länen i riksdagsvalet 2006 för varje parti.
  Moderaterna
  Folkpartiet
  Centerpartiet
  Kristdemokraterna
  Socialdemokraterna
  Miljöpartiet
  Vänsterpartiet

  SvaraRadera
 4. Lätt att glömma att det var samma problem med försäkringskassan när Socialdemokraterna styrde.
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&dok_id=GT11907&rm=2005/06&bet=907
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407

  SvaraRadera