söndag 19 september 2010

Ojämlik demokrati

Förtidsröstandet har slagit rekord. Jättebra.

Men en sak oroar mig. Att det varit så mycket enklare att förtidsrösta i innerstan än i förorterna.

Jag var på Tensta Marknad en söndag för ett par veckor sedan. Tusentals människor i centrum, men bibioteket stängde klockan tre trots att marknaden pågick hela dagen. Medborgarkontoret var också låst och stängt.

Nu hör jag rapporter från både Tensta och Rinkeby om långa köer utanför biblioteken i går. Men bibioteken stängde tidigt och åtminstone i Rinkeby avvisades väljare som kommit i god tid men hamnat i den långa kön.

Vilken skillnad mot Stockholms innerstad. Där har det gått att rösta långt in på kvällarna även under helgerna.

Jag tror det kan blåsa en starkare medvind för Socialdemokraterna i förorterna än vad opinionsmätningarna fångar upp. Många vill rösta på Mona Sahlin. Men oavsett vilket parti väljarna stödjer så är det orimligt med så olika villkor för förtidsröstningen beroende på var man bor.

Det finns en liknande ojämlikhet i mediernas rapportering. Mycket i Kent Asps undersökning stämmer säkert, till exempel övervikten av negativa artiklar om de rödgröna. Men jag tycker medieforskaren går förbi urvalet av viktiga frågor lite väl lättvindigt.

Medierna har lyft fram skatterna mer än väljarna, medan frågor som sjukvård och äldreomsorg är viktigare för medborgarna än vad som märks i tidningarnas rapportering. Det var samma sak i 2006 års valrapportering. För att inte tala om i detta års tendentiösa "valkompasser", delvis framtagna av pr-konsulter.

Jag är övertygad om att detta sneda urval av sakfrågor missgynnar (S) och (V), som vill ha mer resurser till välfärden istället för skattesänkningar. Men framför allt strider det mot mediechefernas högtidstal om att också de svaga i samhället ska få sin situation belyst.

Detta är också en del av den ojämlika demokratin.

Andra om valrörelsen: AB, DN, DN2, DN3, DN4, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Ett hjärta rött, HBT-sossen, Högbergs tankar, In Your Face, Jan Helin, Kulturbloggen, Martin Jönsson, Peter Andersson, Roger Jönsson, Röda Berget, med flera

2 kommentarer:

 1. Det finns värre antidemokratiska händelser under valet.

  http://s952.photobucket.com/albums/ae1/Exile79/?action=view&current=DSCN4760.jpg&

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=4025997

  http://nwt.se/kil/article771445.ece

  www.annatroberg.com/2010/09/19/valfusket-star-som-spon-i-backen/

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är svårt att läsa ditt inlägg då det är uppenbart färgat, varför tar du t.ex. inte upp det case som S dragit upp valspurten där personerna var medlemmar i vänsterpartiet?? eller att man från S sida lägger S röstkort i handen på dementa personer inom vårdinrättningar???

  SvaraRadera