fredag 10 september 2010

Tänker Reinfeldt smussla med Sverigedemokraterna?

Lars Tobissons uttalanden i Svenska Dagbladet borde få mer uppmärksamhet. Moderaternas dåvarande gruppledare i riksdagen berättar oblygt om samarbetet med Ny Demokrati:

"Vi förde samtal, Ian och jag, inför kommande avgöranden, säger Tobisson."

Svenska Dagbladets artikel (som jag inte hittar på nätet) fortsätter:

"På samma sätt kommer en borgerlig minoritetsregering att tvingas ha kontakter med Sverigedemokraterna om partiet blir vågmästare i riksdagen, menar Lars Tobisson."

Fredrik Reinfeldt borde i dagens radiosända partiledardebatt ge besked om han delar Tobissons uppfattning.

[UPPDATERING: Lars Ohlys besked om en eventuellt borgerlig minoritetsregering var fullt rimligt. Naturligtvis kan inte en opposition ge en regering carte blanche genom att lova att aldrig rösta för en misstroendeförklaring.]

Andra om valrörelsen: AB, AB2, DN, DN2, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Alliansfritt Sverige, Högbergs tankar, Ulf Bjereld, med flera.

4 kommentarer:

 1. Anledningen att Alliansen inte bör sammarbeta med SD är väl mest att SDs politik är för lik sossarnas.

  Det är ju knappast någon nyhet att det är i de lägre socialklasserna som både SD och sossarna har sina stora väljarskaror.

  Att både SD och Alliansen går starkt i opinionsundersökningar är ett starkt bevis för att man vänder sig till olika väljargrupper.

  Stryk invandrarfrågan så är SD lika illa som sossarna...

  SvaraRadera
 2. Tja, men det var komiskt att Lars Ohly först kategoriskt sa att han inte på några som helst villkor kan tänka sig att ta stöd av SD - och sedan kan göra det i en fråga, låt vara att det skulle vara en misstroendeförklaring. Det går inte att förklara bort att det skulle vara att ta stöd av SD: stöd för misstroendeförklaringen.

  Sånt väcker förstås alltid misstankar om att det kategoriska inte alltid är det kategoriska och det borde åtminstone vara klädsamt att rodna en aning, en passande färg för någon som röstar på V.

  Det hade också varit klädsamt om Ohly i just den där lilla duellen hade dragit kolschostraktorerna ur öronen och lyssnat på sin motståndare, som upprepade gånger gav ett mycket tydligt svar. Men de sitter väl för hårt, kantänka.

  SvaraRadera
 3. ...men - den enda vinnaren på allt detta spekulerande är just de som uppenbarligen mycket få vill se som vinnare. Mer framåtsyftande presenttation av resp blocks idépolitik - och en mindre spekulativ journalistik gynnar en sund demokratisk utveckling.

  SvaraRadera
 4. En kategorisk utsaga går inte alltid att vända åt andra hållet med motsatta betydelsen. MAud Olofsson sa att högre utbildade ska ha högre lön. Det betyder inte att någon kan påstå att hon också menar att lägre utbildade ska ha lägre lön.

  Journalistisk press leder till låsta lägen - så den aktuella situationen - där motståndare gärna twistar sammanhanget lite väl mycket.

  Den enda som inte tydligt tar avstånd från de oönskade är Reinfeldt som bara konstaterar att det blir ett otrevligt läge. Det kan ju också tolkas på olika plan.

  ( denna kommentar före min andra - blev fel i skickandet...)

  SvaraRadera