söndag 5 september 2010

Glömda valfrågor: miljön

Miljön är en av väljarnas viktigaste frågor, enligt Synovate. Högre på listan än i tidigare val. Ändå syns inte politikområdet särskilt mycket i mediernas valbevakning.

Jag tror inte det beror på att partierna pratar för lite miljö. Tvärtom har vi ju ett parti som verkligen profilerar sig i ämnet. Skillnaderna mellan blocken är tydliga, trots vad Lena Mellin skriver. De rödgröna har utförliga program om vad de vill göra, alliansen har regerat i fyra år och visat var de borgerliga partierna står i praktiken.

Snarare är det medieredaktionerna som gjort ett val att inte lyfta fram de gröna frågorna. Det är märkligt att till exempel Aftonbladet gör den prioriteringen efter den utmärkta satsningen på klimatjournalistik inför Köpenhamn (med Joachim Kerpner som motor).

Nu kanske det kommer fler artiklar under de återstående två veckorna. Svenska Dagbladet utlovar till exempel genomgångar av de centrala valfrågorna. Förhoppningsvis handlar det då inte bara om retorik utan också om vad som hänt i praktiken.

När Naturskyddsföreningen kritiserade alliansens miljöarbete blev det en notis i Svenska Dagbladet. Tidigare har SvD:s miljöreporter Susanna Baltscheffsky felaktigt hävdat att det var en borgerlig regering som införde den svenska koldioxidskatten, utan någon rättelse vad jag kunnat se. Miljöminister Andreas Carlgren har anmärkningsvärt lätt att få positiva rubriker i SvD, oavsett om hans förslag sedan genomförs eller ej. Jag hoppas på en mer objektiv granskning av miljöpolitiken denna gång.

Andra om miljön, valrörelsen: DN, SvD, SvD2, SvD3, Peter Andersson, med flera

3 kommentarer:

  1. Av någon anledning har (s) legat väldigt lågt vad gäller miljö, kvinnofrågor, HBT-frågor och invandrarfrågor/identitetspolitik i valrörelsen. Det spår partiet slog in på i början på 2000-talet med en kulturradikal agenda/livsstilsagenda med grabbarna Borgström och Bodström i spetsen har nu kommit till vägs ände. Var det bara att utflöde av den hegemoni partiet trodde sig ha i början av 2000-talet? Att man ansåg sig ha råd med den politiken just då? För särskilt folklig är den inte. Jag kommer ihåg TV-programmet Halal-TV med de schalförsedda invandrartjejerna. Var det 2007? Det blev en slutpunkt för identitetspolitiken. Idag är ett sånt program inte tänkbart längre.

    SvaraRadera
  2. Du har rätt Mats - frånvaron av miljöperspektiv är påtaglig i denna valrörelse, men detta är ju tyvärr inte ovanligt. Trots Naturskyddsföreningens bitande kritik mot regeringen noterar media att klimatfrågan var ett av de ämnen, som Reinfeldt hade lättast att hantera i TV:s utfrågning häromdagen.Hur är det möjigt!?
    Det förvånade mig en gång hur Reinfeldt så skamlöst kunde vända på klacken i klimatfrågan - från nonchalans till synbart engagemang. Nu har han gjort resan tillbaka till nonchalansen. Och ingen tycks bry sig.

    SvaraRadera
  3. Halvera världsbefolkningen så fixar vi miljön!

    Detta grejar vi på 30 års sikt om vi skickar preventivmedel i stället för vaccin till tredje världen och sätter punkt för globaliseringen!

    SvaraRadera