onsdag 1 september 2010

Glömda valfrågor: Säkerhetspolitiken

Afghanistan är ett hett ämne i valdebatten men det är tystare om Östersjöområdet. Vilken roll ska Sverige ha vid en militär konflikt i Baltikum?

The Economist och andra internationella tidskrifter skriver om hur Nato satt igång konkret försvarsplanering för Estland, Lettland och Litauen, grundat på alliansens artikel 5 med ömsesidiga försvarsgarantier. Det är en utveckling som kan få stora effekter för Sverige under tiden till år 2014.

Militära experter menar att det är mycket svårt att försvara till exempel Lettland mot ett ryskt angrepp utan att använda svenskt territorium, som Gotland. Så här skriver till exempel Madelene Lindström och Fredrik Lindvall vid FOI i en läsvärd studie av Natos utveckling:

Nato kommer med sina ökade ambitioner inom artikel V att ändra sin verksamhet i Östersjöområdet och i kris eller krig vara beroende av svenskt territorium. Alliansens tillgång till svenskt sjö-, luft- och landterritorium kommer i de flesta tänkbara situationer vara avgörande för NATO:s handlingsmöjligheter, särskilt om en väl avvägd och inte för snabbt eskalerande utveckling önskas.

Ryssland övar invasion av baltiska länder. USA tränar landstigning av trupp i Baltikum. Sverige deltar redan i övningar med Natos snabbinsatsstyrka i södra Östersjön. Men Carl Bildt vägrar ge besked om Sveriges medverkan i Natos försvarsplanering.

Hur långt är regeringen Reinfeldt berett att gå om alliansen sitter kvar vid makten? Färdiga planer för hur gotländska hamnar och flygplatser ska användas? Svensk flygpatrullering av Lettland? Vad blir riskerna för svensk civilbefolkning?

Det borde väljarna få veta före valet.

Andra om säkerhetspolitik, valrörelsen: AB, DN, Exp, Exp2, GP, SvD, SvD2, In your face, Johanna Graf, Lars Gyllenhaal, Peter Andersson, Röda berget, med flera

1 kommentar:

  1. Mats,

    Fortsätt analysen. Om Ryssland skulle angripa de baltiska staterna, hur tror de då att Sverige skulle agera? Och vad skulle de göra för att säkra situationen?

    Fråga: Ser du helst Ryssland eller Nato på Gotland?
    (För med 2 Miljarder ytterliggare i nedskärningar av försvaret så lär inte vi kunna lägga oss i den saken...)

    SvaraRadera