söndag 19 september 2010

Därför går Sverigedemokraterna framåt

Det ligger mycket i Wanja Lundby-Wedins analys. Sverigedemokraternas framgångar hänger samman med människors upplevelse av att etablerade partier inte lyssnar på dem i en tid när otryggheten växer.

Däremot finns det nog flera förklaringar som särskilt Socialdemokraterna måste fundera över i sin analys. Själv har jag varnat för den här utvecklingen i minst tre år, medan andra kommentatorer räknat ut Sd.

Det blir tyvärr många tillfällen att återkomma till vilka lärdomar (S) måste dra. Just nu hinner jag bara länka till några av mina tidigare texter:

Rädslan för brott kan avgöra valet (2007)
Investera för rättvisa och sammanhållning (Tiden 2007, med Luciano Astudillo)
Glöm inte förorten när jobben försvinner (2009)
Nu måste (S) ge svaren om att bekämpa brott (2009)
Mona Sahlin och hårdrockbältet (2010)
Så stoppar du Sd, Reinfeldt (2010, med Nalin Pekgul)

Andra om valet: AB, AB2, Exp, GP, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, DN, DN2, DN3, DN4, Exp, GP, med flera

8 kommentarer:

 1. Det är inte socialdemokraterna vi röstar emot utan alliansen.

  Ren taktikröstning ifall SD blir vågmästare måste moderaterna ta hänsyn till MP.

  SvaraRadera
 2. Valet är över. Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen.

  Istället för att hänga läpp över det, eller att rikta ilskan mot Sverigedemokraterna, är det dags att ställa frågan: hur kunde detta hända! Svaret är att det hände därför att de flesta politiker, media och antirasister inte visste hur de skulle hantera Sverigedemokraterna. De tog inte debatten MOT partiets idéer! Ska ilska riktas någonstans är det mot dessa! Vi, Michael Gajditza och Torbjörn Jerlerup, två bloggare som tagit striden mot Sd:s idéer, anklagar riksdagspartiernas strateger och ledare. NI HAR SABOTERAT KAMPEN MOT SVERIGEDEMOKRATERNA!

  http://ligator.wordpress.com/2010/09/19/jaccuse/

  SvaraRadera
 3. Du skriver "i en tid när otryggheten växer". Frågan är varför den växer och varför gammelpartierna struntar i det.

  SvaraRadera
 4. Det är främst Socialdemokraterna som har ansvaret för att SD finns överhuvud taget, det är hela vänsterblocket som emot folkviljan vill arabifiera hela vårt land. Nu har änteligen folket sagt sitt och oavsett om vänstern gillar SD elelr inte, så är de skyldiga att följa folkviljan.
  År 2018 kan SD var Sveriges största parti, och det är Socialdemokraternas fel. "Allah skall med"

  /UllaBella

  SvaraRadera
 5. Den växer på grund av den stora invandringen. Utan invandringen hade klyftorna minskat, brottsligheten minskat, bostadsbristen inte funnits osv.

  De etablerade partierna måste inse att vi bör ta till oss en normal invandringspolitik i likhet med de andra nordiska länderna. Varför agiterar inte svenska politiker mot Finlands invandrings politik? Det är ju en sådan som SD (och en majoritet av svenskarna) vill ha?

  Det är dags att inse att experimentet med den enorma invandringen inte fungerat och låta Sverige bli ett mer normalt europeiskt land.

  SvaraRadera
 6. Det är bra att Sverigedemokraterna har kommit in i Riksdagen. Jag tror att väljarna vill visa dom etablerade partierna och makteliten i Sverige att:
  1. Innvandringen till Sverige som ligger på över 100 000 personer per år är alltför stor. Sverige kan inte förbli Sverige om det fortsätter på det sättet.
  2. Medierna i Sverige säger aldrig ett invandringskritiskt ord eller tar upp några av dom enorma problem som innvandringen skapat. Folk är trötta på ideologiskt styrda medier, man vill ha en vanlig debatt som i våra grannländer.
  3. Skitkastningen av Sverigedemokraterna har gått över alla gränser. Att vara mot massinnvandring betyder inte att man är rasist eller "främlingsfientlig". Det verkliga hotet mot demokratien är just att det har gått an att driva med en sådan skitkastning i etablerade media.
  Jag hoppas att politikerna kommer att vakna upp och justera kursen i stället för att uppföra sig som Sverigedemokraterna inte har blivit innvalda i Riksdagen.
  Ivar Bengtsson

  SvaraRadera
 7. Mats, bor du i en garderob? Otrygghet är bara struntprat. Ni som tror det har ingen aning om vad pratar om. Folk säger inte samma sak till en politiker på resande fot som de säger till kollegor på kafferasten eller med goda vänner. Det folk snudd på mangrant är oroliga för är islams etablering i Sverige och brottsligheten där invandrare är överrepresenterade. Det handlar om svenska ungdomar som blir misshandlade och rånade, flickor som kastas ut från balkonger, imamer som vaktar utanför diskon så deras unga landsmän inte vågar gå dit, svenska flickor som rutinmässigt kallas "djäfla blonda hora" i skolan. Det är detta folk oroar sig för. De 5,7% som SD fick är toppen på ett isberg, många mer skulle vilja rösta på dem. Många betraktar det som hjälp till invandrarflickor att rösta på SD. De andra partierna vågar inte ta i frågorna ovan. Bara det faktum att TV, tidningar dagligen ältar "integration" betyder ju att ett problem finns. Jag har varnat för detta i många år, nu har vi dem i riksdagen. Som sagt, kliv ur garderoben!

  SvaraRadera
 8. UllaBella, SD:s 5,7% är en mycket liten del av folkviljan. Varje parti ska driva sina väljares vilja. Man kan studera sådant här, när jag var liten hette det Samhällskunskap. Där får man lära sig om parlamentarismen.

  SvaraRadera