torsdag 16 september 2010

Alliansen blundar för verklighetens ungdomar

Verklighetens folk. Det var kristdemokraternas devis, åtminstone i början av valrörelsen.

Jag undrar om alliansen ser verklighetens ungdomar.

I kvällens TV-debatt talar Björklund och Reinfeldt om de teoretiska ämnena som hela förklaringen till att så många ungdomar inte klarar gymnasiet.

Under snart två år har jag träffat otroligt duktiga ungdomar i Tensta på läxläsningen vi driver där. Inte är det brist på teoretisk förmåga som är det stora hindret för tonåringarna i förorterna.

Det är trångboddhet. Ofullständiga kunskaper i svenska för den som kommer hit lagom till högstadiet. Klassklyftor och arbetslöshet.

Ändå finns det så många begåvade ungdomar som tar sig vidare. Liksom min pappa gjorde i det fattiga Ådalen en gång i tiden. Det är en av socialdemokratins stora framgångar

Man kan ha olika lösningar på skolans problem. Visst borde även socialdemokratin ha gjort mer för förorternas ungdomar.

Men när alliansen skyller på teoretiska ämnen istället för att se verklighetens ungdomar så är det ett bevis på en annan människosyn. Det är betydligt allvarligare.

Andra om valrörelsen, TV4-debatten: AB, AB2, AB3, DN, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, Exp6, GP, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Peter Andersson, Stefans konspirationer, Åsa Westlund, med flera

1 kommentar:

  1. Precis, istället skall vi satsa mer miljarder på Pariserhjul, äventyrsbad och bandyhallar som de rödgröna kommunerna. Det är där framtiden ligger.

    SvaraRadera