fredag 10 september 2010

Reinfeldt säger en sak och gör något annat

"Höj miljöskatterna, sänk skatten på arbete". Alla borgerliga partier instämmer i det påståendet, läser jag i tidskriften Sveriges Natur.

Ändå driver de borgerliga partierna valrörelse på att vara emot kilometerskatt och en höjd koldioxidskatt. Miljöskatten på handelsgödsel har regeringen avskaffat, trots att det kommer att öka spridningen av miljögifter och göra det svårare att rädda Östersjön.

Moderaterna är skickliga på att utnyttja dagens medielandskap med underbemannade redaktioner som inte granskar politiken ordentligt. Ena dagen ett utspel för att blidka miljövännerna, andra dagen röstvärvning på landsbygden med motsatt budskap.

Samma sak med andra skatter. Under Almedalsveckan fick Moderaterna stora rubriker på att inte vilja sänka skatterna. Sedan sa Anders Borg på partiets ekonomisk-politiska seminarium att inkomstskatterna borde ligga ytterligare 100-150 miljarder kronor lägre.

Idag är det Fredrik Reinfeldt som förklarar sig nöjd med dagens skattekvot, trots att alliansen ju öppnat för stora skattesänkningar efter 2011 om det statsfinansiella läget så tillåter (läs avsnittet om femte steget i jobbskatteavdraget till exempel).

Jag har skrivit många gånger nu om bristfällig granskning i medierna, men ibland undrar jag om inte moderaternas egna partiaktivister blir snurriga av att byta budskap dag för dag efter vad partiledningen tycker passar bäst just för stunden. Kanske är det behovet av åksjukepiller som gjort det så angeläget att privatisera apoteken?

Andra om valrörelsen: AB, DN, DN2, DN3, Exp, SvD, SvD2, Högbergs tankar, Jonas Sjöstedt, Mitt i steget, Peter Andersson, Röda Berget, Stefan Wikén, Storstad, med flera

1 kommentar:

  1. Till alla som tänkt rösta rödgrönt:
    Nu när ni förstått att ni ändå kommer förlora, se då iallafall till att SD inte kommer in och tok-rösta på C som ligger närmast er. Så att SD inte får en vågmästarroll!

    SvaraRadera