tisdag 14 september 2010

Ett försvagat Centerparti

Man kan vara tveksam till mycket i opinionsmätningarna, men nog blir det svårt för Centerpartiet att nå upp till 2006 års valresultat på 7,9%. Trots att Maud Olofsson satt målet mycket högre.

Redan under denna mandatperiod har Centerns statsråd förlorar strid efter strid mot Anders Borg. Vad skulle hända med en fortsatt alliansregering där Centerpartiet är ännu svagare än i dag?

Många frågetecken kvarstår om vilken politik som alliansen vill föra till år 2014. När det gäller euron är centerledningen på väg att svänga. Blir det en folkomröstning om opinionssiffrorna för ett ja ser goda ut?

Vad händer med den regionala skatteutjämningen? Stockholmsmoderaterna kommer inte att sitta still i båten den här gången, särskilt inte om dagens opinionssiffror håller i sig på valdagen.

Centerpartiet har under decennier tillsammans med Socialdemokraterna varit en garant för en säkerhetspolitik som gynnat Sverige. Alliansfrihet. Starkt stöd till FN. Inga äventyrligheter á la Jan Björklund. Vad händer till 2014 när spänningarna i Östersjöområdet ökar och Carl Bildt inte utesluter ett svenskt deltagande i Natos försvarsplanering?

Miljön är redan nedtonad i alliansens valmanifest. Folkpartiet vill bygga nya reaktorer och gillar inte subventioner till förnybar energi. Alliansen säger nej till höjd koldioxidskatt. Vad händer då med biobränslena?

Maud Olofsson borde ge väljarna svar på dessa frågor. Före valet.

Andra om valrörelsen: AB, AB2, Dagens Arena, DN, Ekot, Exp, SvD, SvD, Carin Jämtin, Högbergs tankar, Raymond Svensson, Stefans konspirationer, med flera

4 kommentarer:

  1. Hej Mats! Tyvärr måste jag meddela att de ”knäckfrågor” du beskriver är ganska mjuka. Besked om Euron finner du i Alliansens valmanifest, skatteutjämningen håller på att utredas, Nato-medlemskap de närmaste fyra åren har Björklund själv avfärdat och energiöverenskommelsen sätter ramarna för den förnybara energin.

    Glöm inte att riksdagen nyligen både höjde målen och vidareutvecklade elcertifikatsystemet!

    Vill du grotta in dig i splittring inom blocken bör du istället lägga ditt fokus på vänstersidan.

    SvaraRadera
  2. Centerpartiet är garanten för en bra politik för både miljön och småföretagen. Och dessutom finns där ett helhetsperspektiv som knyter ihop staden med landsbygden. Kort sagt, så länge C finns med i leken kan man räkna med att det finns någon i alliansregeringen som slåss för dessa frågor med näbbar och klor. Och jag tror att Mats Engström underskattar Maud & Co:s förmåga att tampas med Anders Borg...

    SvaraRadera
  3. Tack för synpunkter!

    Till Viktor: Dina invändningar håller inte så bra.

    Vad gäller euron står det inget i alliansens valmanifest som utesluter beslut om en ny folkomröstning under nästa mandatperiod.

    Utjämningskommittén ska redovisa sitt uppdrag i april 2011 och sedan blir det strid om förändrad skatteutjämning.

    Björklund säger visserligen att Nato-medlemskap inte är aktuellt men öppnade i SvD för svensk diskussion om Finland intar en ny position. Dessutom skrev jag om Natos försvarsplanering för Baltikum, inte om medlemsansökan.

    Slutligen omfattas inte biobränslen till värmeverk och transporter av elcertifikatsystemet. Alliansens nej till km-skatt och höjd koldioxidskatt gör det svårt för biobränslebranschen.

    SvaraRadera
  4. Mats! Jag tycker du ska fråga biobränslebranschen vad de anser om kilometerskatten... Hur skulle den gynna användningen av biobränslen? Redan idag är transportkostnaderna flaskhalsen för att grenar, toppar och rötter ska nå värmevärken. Om transportkostnaderna ökar med 14 kr/mil kommer det bara leda till att skogsråvaran får ligga kvar på hygget och ruttna.

    SvaraRadera