fredag 25 september 2009

Vart går tysk socialdemokrati?

Valet i Tyskland känns inte särskilt upphetsande. Angela Merkel sitter med stor sannolikhet kvar som förbundskansler. Mer spännande är vad som händer med tysk socialdemokrati efter ett valresultat långt under siffrorna från 2005.

Det har naturligtvis betydelse om kristdemokraterna regerar med det marknadsliberala FDP eller om dagens stora koalition med socialdemokraterna fortsätter. Valet avgör hur skattepolitiken blir och vilken framtid kärnkraften har. Möjligen finns det också skillnader i synen på Iran, men där är det Merkel som avgör kursen oavsett partner.

Ändå blir det inte någon radikal förändring om liberalerna kommer in i regeringen och socialdemokraterna åker ut. Angela Merkel har ställt sig tydligt i mitten av det politiska fältet och försvarar grunderna i den gemensamma välfärden. Socialdemokraterna, å sin sida, försämrade a-kassa och andra ersättningar kraftigt under Gerhard Schröders tid som kansler - ett av skälen till vänsterpartiet Die Linkes framgångar.

Gerhard Schröder gjorde en imponerande valspurt år 2005 som gav partiet 34,2% av rösterna. Den här gången blir det mycket mindre.

Rimligtvis tar debatten om socialdemokratins syn på vänsterpartiet ny fart. Hela denna mandatperiod har (S) kunnat störta Angela Merkel genom att söka stöd hos Die Linke och De gröna. Tillsammans har de rödgröna en klar majoritet, men misstron mot gamla kommunister och borgerligt dominerade medier har fått partiledningen att välja bort en sådan allians.

Alla håller inte med om den strategin. "Inget tabu mot vänstern", manade Berlins borgmästare Klaus Wowereit i en intervju jag gjorde med honom förra året för Aftonbladet. Själv leder han en framgångsrik röd-röd koalition och är en av Tysklands mest populära politiker.

Nu spekulerar många i en offensiv från partivänstern om valet går dåligt. Klaus Wowereit skulle då vara kandidat till ny partiledare. Vad han säger på söndag kväll och under måndagen ska bli intressant att följa - också för de svenska rödgröna.

Sten Sjöström gör som vanligt en bra analys av läget i Ekot. Andra om tyska valet: DN, DN2, Sydsvenskan, Maja Fjaestad

1 kommentar:

  1. Andra pratar om Sigmar Gabriel eller Andrea Nahles som ny partiledare. Det ska bli spännande att se i vilken riktning det går. Tack för ditt intressanta blogginlägg.

    SvaraRadera