torsdag 10 september 2009

Vårdval Sverige blir ännu värre

Jag hade nyligen skäl att studera en vårdavdelning på ett av Stockholms storsjukhus. Besparingarna i landstinget hade haft ett högt pris. En kväll skulle den ansvariga sjuksköterskan hantera tre akutsituationer. Samtidigt.

I Tensta har jag sett en ny privat vårdcentral värva patienter i köpcentrumet med gratis test av blodtrycket. De som skrev under pappret säljarna räckte fram förstod inte alltid att de valde bort landstingets vårdcentral, som de trivs med. Hur mycket den privata vårdcentralen tänker satsa på massvaccineringen i höst återstår att se.

Visst finns det exempel på effektiv privatägd vård med kvalitet, men det är knappast så att alla tycker vården blivit så mycket bättre på senare år. Tvärtom finns det uppenbara brister.

När Dagens Nyheter nu berättar om miljardvinsterna i privata vårdbolag reser det ett antal frågor. Här handlar det till stor del om skattebetalarnas pengar.

Hur ska vården kunna vara rättvis när varje patientbehandling är en kommersiell affär? Erfarenheterna av Vårdval Stockholm är att resurser förs över från fattiga till rika områden.

Blir vården verkligen så mycket effektivare av konkurrensen att det går att motivera vinsterna från ett samhällsperspektiv? Jag tvivlar. Ska man räkna effektivitet måste man ta med förlusterna i samordning: journalsystem som inte fungerar tillsammans, sämre beredskap mot pandemier, kostnader när patienter byter fram och tillbaka mellan vårdgivare.

Vad händer om ett skuldsatt vårdföretag inte klarar lånen? Knut Kainz Rognerud ambitiösa genomgång i DN visar att flera av de stora bolagen är högt skuldsatta. Attendo Care hade till exempel ett negativt eget kapital vid det senaste årsskiftet. Vad blir effekterna för de gamla om Attendo hamnar i ekonomisk kris?

De rödgröna partiernas gedigna granskningsrapport i går visade bland annat hur vårdvalsreformerna förstärker orättvisorna.

Än så länge har vi inte sett effekterna av nästa steg. Vårdval Sverige tvingar fram etableringsfrihet i hela landet, trots kritiska synpunkter från flera remissinstanser. Det kommer att slå hårt mot glesbygden, liksom Vårdval Stockholm gjort mot förorten.

Nästa gång media granskar vårdbolagen lär ännu mer av skattepengarna ha gått till vinster.


Andra om vårdbolagens vinster: Aftonbladet, Expressen, GP, SvD, HBT-sossen, Lars Ohly, Mona for President, Per Ankersjö, Peter Andersson, Röda berget, Röda Malmö, Svensson

4 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet, det behövs en ordentlig granskning av ämnet snarast!

    SvaraRadera
  2. "Privata vårdbolag gör rekordvinster
    -samtidigt som de flesta landsting går med förlust."

    Glasklart, bättre vård och otroligt mer kostnadseffektivt. Landstingen kan inte konkurrera på en fri marknad. Nästa steg är att lägga ner dessa socialistiska idiotpåfund.

    Socialism har aldrig fungerat och kommer heller aldrig att höra det, oavsett hur mycket ni gnäller.

    SvaraRadera
  3. Elisabeth Berggren10 september 2009 kl. 10:12

    Landstingen är kungens uppdelning av landet i regioner redan på 1800-talet. Och den uppdelningen ska alla ifrågasätta. För om vi ska ha en sjukvård betald av skattepengar styrd av, valda, kanske vi inte ska ha ett system med enorm byråkrati. I Stockholm får medborgarna minst tre olika landstingstidningar. På varje liten enhet finns det informatörer och samtidigt drar man in på antalet sjuksköterskor och undersköterskor.
    Landstinget betalar för rehabilitering på privata sjukhus, t e x Saltsjöbaden, som erbjuder en, jag säger en, 20 minuters promenad/dag som rehabilitering. Samtidgt som man tar betalt för vård 24 timmar per dygn. Det blir en god affär för ägarna till sjukhuset.
    Låt våra skatter gå till vård! Inte till projekt och privata vårdgivare. Idag är det brist på läkare i princip överallt utom där fastigheterna är absolut dyrast. I varje kvarter i centrala Stockholm finns det mottagningar. Men på det platser i vårt land där de äldre och sjukaste bor, som bara har sin pension, finns det inga pengar att tjäna, och inga läkare. Vi kanske vill ha det så här. Att medellivslängden hos människor i de välbergade kommunerna och bostadsområderna ska öka, och att de människor som bor i förorten och utanför storstäderna ska se att deras livslängd minskar? Då har vi gjort ett val- men vad jag vet har inget parti detta på sitt program, eller,?

    SvaraRadera
  4. Mats: Jättebra skriver. Finns skäl att hålla ögonen också på vårdval Sverige.

    Elisabeth. Jättebra skrivet du också. Däremot har jag inte samma syn när det gäller landstingen..och det tror jag inte (tror..) beror på att jag är landstingsledamot (faktiskt)

    Däremot behöver politiken i landstinget kunna styra bättre. Den gamla kunga- / militärorganisationen som vården är sköter sig ofta helt utanför de ramar politiken har ställt upp. Jag tror att onödig byråkrati kan spara pengar i den mån det finns kvar. Men just lösningen att lägga ner landsting som många har som argument, tror jag inte på.

    Nightwatch: Vet inte hur mycket socialism som Filippa Reinfeldt och Catharina Elmsäter-Svärd ser på sina kontor. Sen är jag förstås nyfiken om hur har belägg för det du skriver om bättre vård och kostnadseffektivitet i privat verksamhet.

    Såg föresten i en av uppföljningarna till vårdval Stockholm en skrivning:

    "Offentliga vårdgivare hade under perioden före Vårdval en högre produktivitet, medan de privata förbättrat sin produktivitet efter införandet av reformen, med resultatet att inga signifikanta skillnader föreligger mellan ägandeformer under år 2008. "

    Man ska nog aldrig överdriva åt något håll. :-)

    SvaraRadera