tisdag 1 mars 2016

Försvara yttrandefriheten i Turkiet


Cengiz Çandar är en modig och respekterad turkisk journalist. I fyra decennier har han skrivit om Turkiet, Mellanöstern och Balkan, ofta kritiskt mot makthavare. Han framträder ofta i internationella media som expertkommentator. Själv hade jag förmånen att höra hans lysande analyser av Syrien och Turkiet på ett seminarium i Tensta i september 2013.

De senaste åren har Cengiz Çandar skrivit en rad texter om hur den turkiske ledaren Recep Tajip Erdoğan blivit allt mer maktfullkomlig. Samtidigt har den turkiska regeringens övergrepp på yttrande- och mediefriheten blir allt värre. Åklagare har inlett en lång rad rättsliga processer mot självständiga turkiska röster, och våld mot kritiska journalister har blivit vanligare. 

Omvärlden har på senare tid tonat ned sina uttalanden om bristerna. Europeiska länder vill inte vara ovän med den man som ska hindra flyktingströmmarna till deras länder, menar kritiker.

Trots att Cengiz Çandar länge varit en nagel i ögat på turkiska ledare har de sällan vågat ge sig på honom. Nu känner sig tydligen Erdogan så säker att även den spärren har försvunnit. Förra veckan inledde åklagare en process som kan leda till ett fyraårigt fängelsestraff för Çandar, efter en anmälan från Erdogans advokat.

Det är hög tid för EU att höja rösten mot Erdogans övergrepp. Flyktingsituationen får inte leda till att engagemanget för yttrandefriheten minskar. 

Detta gäller även Sverige. Margot Wallström gjorde bra markeringar om bristerna i Turkiet i en interpellationsdebatt för två veckor sedan. Det behöver följas av skarpa offentliga uttalanden från regeringen också i andra sammanhang. 

Rättsprocessen mot Cengiz Çandar är ett angeläget fall att uppmärksamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar