måndag 31 augusti 2009

Seger för Lafontaine

Ja, det blev en röd-röd-grön majoritet i tyska Saarland. Socialdemokrater, vänsterparti och de gröna fick över 50 procent av rösterna.

Den store segraren är Die Linkes Oskar Lafontaine. Avhopparen från SPD har hånats i åratal i tyska medier. Nu står han där med över 20 procent av rösterna, låt vara på hemmaplan. Lafontaine var regeringschef i Saarland 1985-1998.

Hur delstatsregeringen kommer att se ut den här gången återstår att se. Kristdemokraterna, som gjorde ett dåligt val, flirtar med de gröna för att locka över dem på den borgerliga sidan.

I Saarland har socialdemokraterna öppnat för att regera med Die Linke, något som hittills varit tabu i väst (och som misslyckades i Hessen).

Hur det går med regeringsbildningen kan påverka valet till förbundsdagen 27 september. Kanske kan kristdemokraternas tillbakagång också få en och annan att tveka på nästa valdag. Angela Merkels popularitet är nog ändå så stor att gårdagens delstatsval inte spelar någon avgörande roll.

I Sachsen lyckades högerextrema NPD blir återvalt. Illa, men kanske inte så förvånande för den som besökt delstaten och sett utanförskapet och alla främlingsfientliga slagord.

Värt att notera också att Piratpartiet kommit in i två av Nordrhein-Westfalens kommunalval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar