torsdag 5 november 2009

Granska landstingen

Maria Larsson höll i våras presskonferenser om hur smidigt det skulle gå med vaccineringen. Det hade varit bättre om folkhälsoministern satt press på landstingen att sköta sitt uppdrag.

Många skriver om förseningarna av leveranser från GlaxoSmithKline. Kravet på en nordisk vaccinfabrik har fått ny kraft när det inte går att lita på multinationella företag. Ylva Johansson borde lyssna på fler experter än de svenska, till exempel på Seruminstitutet i Köpenhamn. Då skulle Socialdemokraterna kunna återgå till Morgan Johanssons kloka linje.

Vaccinförsörjningen är viktig, men kaoset illustrerar en annan sak som riskerar att komma i skymundan. Landstingens dåliga förmåga att klara kriser.

Socialstyrelsen har litat för mycket på pappersprodukter om beredskapen, istället för att ställa detaljerade frågor om hur neddragningar och avregleringar påverkat smittskyddet. Jag är övertygad om detta delvis beror på en osund lojalitet inom läkarkåren. Socialstyrelsen har inte arbetat som strålskyddsmyndigheterna, där man sedan länge försöker bryta mentala barriärer mot att kritisera tidigare studie- och arbetskamrater i kärnkraftsindustrin.

Regeringen borde redan före sommaren ha ställt högre krav på landstingen. Nu verkar några landsting, till exempel i Sörmland, klara influensan rätt bra, medan det råder förvirring till exempel i Stockholm där avregleringen gått längre än på många andra ställen.

Det behövs en granskning av hur olika landsting klarar svininfluensan, så att vi är bättre rustade nästa gång. Oppositionen borde snarast kräva en oberoende granskningskommission. Vad säger de rödgröna?

[UPPDATERING Anna Bäsén skriver återigen bra i Expressen om hur friska går före riskgrupper i vaccineringen. På många håll i landet är vaccinet slut. Och i Stockholm står det nu klart att de vuxna får vänta på vaccinet.]

[UPPDATERING2: Kaoset fortsätter trots löften om fler vaccindoser. Läs även Peter Anderssons kloka förslag om revision av vaccinupphandlingen.]

[UPPDATERING3: Bra granskning av vårdens hantering av svininfluensan i söndagens Agenda, lett av Anna Hedenmo]

Andra om svininfluensan: AB, AB2, AB3, AB4, AB5, DD, Expressen, Exp2, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, GP, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Sydsvenskan, Sydsvenskan2, Helle Klein, Jinge, Peter Andersson

6 kommentarer:

 1. Vad som behöv er göras är ju uppenbart, nämligen att genast stänga alla skolor, och så¨många arbetsplatser som möjligt, för att hejda epidemin tills vaccinationerna hunnit i kapp. På så sätt kan vi motverka produktionens fördröjningar, och realisera "pappersprodukternas" intentioner. Dessa har åtminstone varit goda. Det är bätytre att göra något konstruktivt än att bara komma med kritik.

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. remember remember the fift of november, the gunpowder, treason and plot. I see no reason this gunpowder treason should ever be forgot

  vilja över likgiltighet, förnuft över fåfänga. mod över terror

  SvaraRadera
 3. Det största anledningen till att man vaccinerar är ekonomisk, det kostar för mycket att stänga skolor och arbetsplatser så den iden kan du skrota.

  SvaraRadera
 4. Hade vi följt Morgan Johanssons kloka linje är det mycket sannolikt att vi hade stått utan vaccin idag. Kunskapen om hur man utvecklar vaccin samt producerar i tillräcklig mängd tillräckligt snabbt är inte lättfångad.

  SvaraRadera
 5. Det är ingen rymdforskning att producera influensavaccin i ägg, det kan ALLA länder göra utan problem.

  SvaraRadera
 6. Svar på kommentar kl 10.09: Inget hade hindrat regeringen från att fortsätta arbetet med en nordisk vaccinfabrik och samtidigt förhandla fram ett avtal med en befinlig leverantör för tiden fram till dess att en vaccinfabrik kan tas i bruk.

  SvaraRadera