söndag 1 november 2009

Framgångar för Mona Sahlin - men ingen "vänstersväng"

Den socialdemokratiska jobbkongressen har gått partiledningens väg. Mona Sahlin har stärkt sin ställning. Nu återstår det svåra arbetet att hitta en gemensam valplattform med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Riktlinjerna om föräldraförsäkringen och integriteten på nätet kommer att skärpas idag, men det är inga stora förluster för Sahlin (som själv ofta talar om en mer jämställd fördelning av föräldrapenningen). I alla de avgörande frågorna om ekonomi, skatter, skola och välfärd har partiledningen vunnit, sedan må kongressen ha slipat lite på formuleringarna ibland.

Däremot har jag svårt att tolka besluten som någon slags "vänstersväng", vilket Henrik Brors försöker göra i dagens DN.

Socialdemokraterna accepterar skattesänkningar på 60-70 miljarder kronor jämfört med läget år 2006. Ylva Johanssons privata marknadslösningar för vården får stöd - en helt annan linje än på tidigare kongresser. Den ökade "valfriheten" förknippas inte med tillräckligt stora investeringar för rättvisa uppväxtvillkor och bra vårdkvalitet för alla.

Man kan tycka vad man vill om innehållet, men jag har aldrig sett en definition av "vänster" som innehåller stora skattesänkningar och mer privata företag i välfärden. Sedan må kongressen sjunga den vackra "Bandiera Rossa", som tydligen provocerar Henrik Brors.

Andra om (S)-kongressen: AB, AB2, DN, DN2, DN3, Expressen, SvD, SvD2, Sydsvenskan, Anna Vikström, Karins värld, Peter Andersson, Netroots

1 kommentar: